Без дебати по същество. С 6 гласа "против" срещу 122 "за" и с 25 "въздържал се" (от БСП - б.р). И за по-малко от половин час. 

Така Народното събрание прие "спешните" - наречени по този начин от вносителя Данаил Кирилов (ГЕРБ,) промени в антикорупциония закон, с които се неутрализира тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС) от миналия петък.

В него магистратите обявиха, че ако производство за отнемане на имущество е започнало заради наказателно преследване на дадено лице, то прекратяване на делото или последвала оправдателна присъда са основание за прекратяване и на процедурата по отнемане на имущество. Решението засяга отменения вече закон за конфискацията, но с ремонта на действащия закон се предвижда всички стари производства да продължат по новия ред. Тоест със или без текущо наказателно преследване делата за отнемане на незаконно придобито имущество си вървят.

Поправките, внесени от Кирилов, гласят още, че неспазването на срока за проверка на имуществото от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) или за внасяне на иск в съда също не е основание за прекратяване на производството за конфискация. Въпросните срокове сега са 1 година с възможност за еднократно удължаване до 6 месеца за проверка и 3 месеца след това за внасяне на иск в съда. Тази редакция "изпреварва" решение по друго тълкувателно решение във ВКС - а именно дали въпросните срокове са задължителни или препоръчителни. Депутатите обаче решиха да променят закона "за всеки случай" - ако и бъдещото решение на магистратите не им хареса. 

Третият момент в приетия на първо четене законопроект днес е, че той влиза в сила със задна дата - от януари 2018 г. Целта - прекратени вече съдебни производства на база тълкувателния текст на ВКС да могат да бъдат въобновени евентуално.

Промените не само са "спешни", защото бяха внесени в първия работен ден след произнасянето на магистратите и вече са приети на първо четене, ами се очаква да бъдат приети още идната седмица окончателно. Данаил Кирилов предложи и залата прие срокът за предложения между двете четения да е 3 дни - тоест от днес, петък, до 18 ч. в понеделник. Така при спазване на парламентарната процедура гласуването може да е още идния четвъртък.

Заявка, че ще има редакционни промени, дадоха само от ДПС. Хамид Хамид от Движението бе и единственият народен представител, който се изказа в т.нар. дискусия днес. За да защити поправките "Кирилов" и да обяви как ВКС (без да спомене председателя му Лозан Панов поименно - б.р.) си е позволил да "променя закон на 180 градуса". А това е правомощие само на Народното събрание.

Изказването му бе в пълно съзвучие и с мотивите към законопроекта, и с думите на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, на главния прокурор Сотир Цацаров, на министри от ГЕРБ, които се изказаха против тълкуването на магистратите в сряда на заседание на правната комисия, водена от Кирилов. 

"Ако някой иска да се занимава със законодателство, с политика – да участва в избори, да дойде в Народното събрание и да го прави", обърна се той към неназовани поименно представители на ВКС.

"Някой промени правилата на мача, когато мачът е започнал. И то мач, заради който България получи най-добрия доклад от Брюксел по Механизма за сътрудничество, където е оценена работата на КПКОНПИ. Сега с този законопроект се предлага да се възстановят правилата на мача. Затова ние ще подкрепим проекта със съзнание, че няма как, когато има консенсус да се борим с корупцията, някой да излиза срещу правителството си, парламента си, срещу народа си и да си позволява да променя закони", продължи Хамид. 

ДПС ще настоява на второ четене, вместо да се записва, че сроковете за работа на КПКОНПИ са пожелателни, те да бъда удължени - двойно, стана ясно от изказването на Хамид. Тоест проверката за придобиване на имущество да може да трае 2 години, а удължаването й да е за срок от още 1 година. Това ще важи особено в случаите, когато се налага международна правна помощ и издирване на документи от чужди институции.

Нито един народен представител от официалната опозиция от БСП не взе думата, за да сподели позицията на партията по законопроекта. Още в правната комисия в сряда въпреки възраженията за "спешния" порядък на промените в закона нито един социалист не гласува "против" предложенията на Кирилов. 

От ГЕРБ и "Обединени патриоти" също никой извън председателя на правната комисия не се качи на трибуната днес.

Любопитно е, че още когато излезе решението на ВКС преди точно седмица, от КПКОНПИ заявиха, че то не засяга действащия закон и работата на органа. Ден по-късно обаче оттам се оплакаха, че заради тълкуването на магистратите могат да бъдат прекратени 19 дела за отнемане на имущество на стойност 22 млн. лв.

Дела, които са започнали по стария закон за конфискацията, но проверяваните са оправдани или прокуратурата е прекратила наказателното предследване срещу тях, вече бяха спрени. Такъв е случаят с бившия зам.-председател на парламента от ДПС Христо Бисеров, комуто КПКОНПИ иска да отнеме имущество на стойност близо 2 млн. лв.