Преди дни руски медии съобщиха, като се позоваха на свои източници, че оставка е подал един от шефовете на най-опасните силови служби в Русия, Главното управление за противодействие на екстремизма, част от Министерството на вътрешните работи, по-известно като Центъра "Е". Служителите на тази структура освен всичко друго търсят престъпници на акциите на опозицията, внедряват агресивни групи от прокремълски активисти, арестуват хора за споделяне на постове в социалните мрежи, проверяват за екстремизъм песните на популярни изпълнители, бият задържаните. Структурата има лошата слава ва съвременния аналог на руската тайна полиция от началото на 19-и век. Шефът на Центъра обаче си тръгва, както изглежда, не заради общественото недоволство от дейността на ведомството, а заради любовта му към луксозния живот и заради любовна афера с колежка, съобщава радио "Свобода".

Генерал-майор Тимур Валиулин оглавява структурата през септември 2012 г. Преди това е бил шеф на московското управление на Центъра, а до създаването му - московското управление за борба с организираната престъпност, в което записва сериозни успехи в акции срещу криминалния контингент в руската столица.

Десет години по-късно обаче той вече се занимава със съвсем различни неща - вместо да преследва престъпници трябва да търси отговорност от родители и учители за участието на децата им в протестни акции. През април 2018 г. той е вкаран в списъка със санкции на САЩ срещу Русия.

Информацията за готвената оставка на Валиулин за първи път се появи в понеделнвик в агенция "Интерфакс", а два часа по-късно - в ТАСС. Източниците и на двете агенции не уточняват причините за оставката, Валиулин сам дал оставката си на президента и тя била приета. 

По-късно Lenta.ru уточни, че оставката не е била подадена доброволно. Според версия, изложена от медията, която се позава на високопоставен източник в руските правоохранителни органи, шефът на Центъра е "загубил доверие", а причината била разкриването на извънслужебни отношения с подчинена, жена-офицер. Интересен момент в историята е, че разобличителят на генерала се оказала неговата съпруга, която била бивш полковник от полицията - Галина Михеева. Михеева, пише Lenta.ru, постоянно ходела в службата на мъжа си, проверявала с какво се занимава той и най-накрая все пак го хванала в изневяра. Това се случило в началото на декември. 

Ядосаната Галина Михеева написала разобличително писмо до "ръководството на страната", в което посочвала тежки нарушения на закона от страна на съпруга ѝ и разкривала, че той има имоти в Италия и България.

В "Коммерсант" се уточнява, че причина за оставката на генерала е задгранична негова собственост. Притежаването на такива имоти станало известно на началниците му на бракоразводния процес и последвалата делба на имуществото на Валиулин и Михеева (според версията на "Коммерсант" граждански съд дал развод на двамата още през пролетта на т. г.). Според изданието Валиулин купил имоти в България през 2010 г. и ги продал през 2012 г. като в имотната си дакларация не посочил нито че е притежавал такава собственост, нито че по-късно е я продал.

На 11 декември "Биволъ" публикува собствено разследване, извършено съвместно с руския филиал на Transparency International. "Биволъ" публикува копия на документи за купуването от Валиулин на българските му жилища, които са придобити през 2006-а и 2011 г. В разследването има и документи за продажбата им, която се е състояла през 2017 г. (въпреки данните на Коммерсант, че това е станало още през 2012 г.)

Выписка из болгарского реестра недвижимости, свидетельствующая о продаже Тимуром Валиулиным своих квартир в 2017 году за 362 тысячи левов – примерно за 180 тысяч евро. Эта сумма соответствует цене квартир при покупке: одна из них стоила 58 тысяч евро, вторая – 125 тысяч

Документ, публикуван в "Биволъ" от имотния регистър показва, че Тимур Валиулин е продал жилищата през 2017 г. за 362 хил. лв. - около 180 хил. евро. Тази сума съответства на цената при купуването им - съответно 58 хил. евро и 125 хил. евро

Става въпрос за жилищен комплекс в град Бяла, между Варна и Бургас. Двата апартамента са с площ съответно от 89 кв. м и 107 кв.м, на трети и четвърти етаж в затворен комплекс с басейн. Ако се вярва на данните в руската база данни за декларации за доходите на лицата, заемащи публични длъжности "Декларатор", нито едно от тези жилища никога не е присъствало в декларациите на Тимур Валиулин.

"За българските стандарти това е доста приличен жилищен комплекс", казва в интервю за радио "Свобода" ръководителят на руския Transparency International Иля Шуманов. "Той е владеел тези имоти между 2006-а и 2017-а. През 2017 г. ги е продал, но в декларациите за доходите на Валиулин това не е отразено, въпреки че става въпрос за 180 хил. евро. Доколкото разбирам, фактът, че той не е посочил апартаментите в декларациите, може да е една от причините той да бъде принуден да подаде оставка. По закон той може да владее тези имоти, но сега в Русия, ако имаш задгранични имоти, не е добре те да са на територията на страна - противник, член на НАТО, каквото е България, а в някакви други държави. Да, той е можел да има такива имоти, но със сигурност е бил длъжен да ги декларира", казва още Шуманов.