"Кражба на годината" - така социалистът Антон Кутев определи решението на правителството от сряда да разпредели 1,35 млрд лв. от бюджетния излишък за строеж на магистрала "Хемус" и въобще начинът, по който властта усвоява парите, надвзети от данъци от гражданите под формата на бюджетен излишък. Сюжетът се разигра преди традиционния петъчен парламентарен контрол. Само на последното си заседание правителството раздаде почти 2 млрд. лв. с постановления. 

За пореден път управляващи и опозиция не пропуснаха да се възпозлват от прякото телевизионно предаване, за да разменят остри декларации.

 Кутев (БСП) обвини управляващите, че нехаят за социалните разходи, защото "пенсионерите не плащат комисионни". Веднага след него Спас Гърневски (ГЕРБ) заяви, че правителството "работи великолепно" и харчи излишъкът според законите на страната.

"Събрахте почти 3 млрд. лв. повече, но социалните разходи, които предлагахме, не бяха по душата на Борисов, защото пенсионерите не плащат комисионни", заяви Кутев за харченето на средствата. 

Той допълни, че парите не се харчат в интерес на българите, а на двама или трима човека. Според Кутев именно комисионните са мотивация за действие от страна на управляващите.

"Разходването на публичните средства е ключова част от политическия живот в страната. Това ни задължава да осигурим прозрачност и ефективност в изразходването на средствата. Именно затова законът за бюджета като най-важният за годината се приема от Народното събрание, което гарантира прозрачност и справедливо изразходване на парите на българина. Духът на закона, а и демократичните принципи изисква да се гарантира, че всеки лев, събран от българските граждани трябва да бъде изразходван с максималните прозрачност и ефективност", каза още Кутев.

Кутев заподозря, че парите за "Хемус" ще се харчат също непрозрачно и без обществени поръчки, с подизпълнители на държавни фирми. И попита колщо от отпуснатите 1,35 млрз. лв. ще са за комисионни. 

Той обясни, че годината ще завърши с 2,8 млрд. излишък, което е повече от 10% над заложените приходи.

"Огромни пари, изкарани с тежък труд от българите, платени от държавата със скърцане на зъби в условията на масов недоимък", анализира Кутев.

Според него този излишък не се дължи на добрата работа на управляващите.

"Това, както всички знаем, си е лъжа. При обсъждането на бюджет 2018 г. преди една година БСП многократно прогнозира, че през 2018 г. държавата ще събере поне 2,1 млрд. лв. повече, отколкото са предвидени в бюджета. Тогава ви казахме, че умишлено подценявате приходната част на бюджета с една доста непочтена цел - да дадете възможност на Борисов да преразпредели еднолично 2 или 3 млрд. лв. от паричките на българските граждани, заобикаляйки законите  на страната", заяви Кутев.

И определи мнозинството като "гумен печат, който подпечатва цялото това безобразие в рамките на цялата минала година".

Когато Гърневски излезе на трибуната, от БСП започнаха да напускат залата.

"Популистите така правят, станат на трибуната, изплюят си отровата и бягат. Стойте да чуете, къде бягате", обърна се към тях Гърневски.

И след това продължи:

"Говорите за кражба на годината. Кражбата на века стана много по-рано - от 1989 г., когато се пребоядисахте и 20 години разграбвахте държавата. Имаше две истини в тази декларация, която прочетохте - едната е, че признахте, че българското правителство работи великолепно и е направило 2 млрд. лв. излишък от борба с корупцията и сивата икономика. Това, което при вас не стана никога. Второ, тези пари, които харчи българското правителството, се харчат абсолютно законосъобразно".

За пореден път той констатира, че олигарсите произлизат от БКП и ДС. В словото си Гърневски не подмина и президента Румен Радев.

"Когато слушах неговите високопарни, иначе добре наизустени фрази, в мислите ми изплува един спомен от далечната 1992 г., когато първият демократичен български президент Филип Димитров беше решил да започне решителни реформи срещу комунистическата номенклатура и беше пометен от власт. На власт дойде правителство съставено от днешната опозиция и 20 години по-късно всички наблюдатели са единодушни, че това е правителството, създало българската мафия. Като възторжени наивници и опиянени от долетялата демокрация въобще не разбрахме как отминали ченгета с помощта на рафинирани предатели, свалиха първото демократично правителство", каза Гърневски.

Според него правителството на ГЕРБ "вече трети мандат лекува страната от раните й".

"Скрит в кристално чиста бяла мантия и с вождистки блясък в очите президентът оглави похода на всички, които отдавна копнеят да заличат постиженията на управляващите", убеден е Гърневски.

И се обърна към него с думите:

"Разберете, че не ви влиза в задълженията да сеете интриги в законодателната, изпълнителната и съдебните власти. Още нещо е добре да не забравяте, ако някой си позволи да превърне президентството в семейна хасиенда, няма как рано или късно да не приключи в насрещното движение".