"Ислямска държава" (ИД) заяви в сайта си "Амак", че терористът, който уби трима души в Страсбург преди да бъде застрелян от полицията, е бил неин боец, предадоха Ройтерс и Франс прес. 

Радикалната организация не предостави доказателство в подкрепа на това твърдение.

ИД обяви, че 29-годишният Шериф Шекат е извършил нападението "в отговор на призиви да бъдат атакувани граждани на страните от коалицията", която воюва срещу групировката в Сирия и Ирак.

Според свидетели Шекат е викал "Аллах акбар" ("Бог е най-великият" на арабски), когато нападнал с огнестрелно оръжие и нож минувачи в базара.

 
Седем души са задържани за разпити във връзка с извършената във вторник терористична атака в Страсбург, съобщи френският главен прокурор за борба с тероризма Реми Ейц, цитиран от БТА.
 
Сред задържаните са четирима членове на семейството на Шериф Шекат, идентифициран като стрелеца, убил трима души и оставил още един човек в мозъчна смърт на коледния базар в източния френски град. Трима близки на Шекат също са задържани. 
 
Следователите опитват да установят дали някой е помогнал или е подтикнал Шекат да извърши нападението и дали му е предложил убежище в последните два дни.  По информация на прокурора четирима от ранените при нападението все още са в болница, а един от тях е в критично състояние.
 
Шериф Шекат беше издирван от полицията от атаката до Коледния базар в града, при която бяха убити трима души, а други 12 души бяха ранени. Той е стрелял по полицаи, които са отвърнали на огъня и са го застреляли. 
 

Шекат е имал общо 27 присъди в Германия, Франция и Швейцария, включително за насилие и грабеж. Германските служби обаче не са го картотекирали като потенциално свързан с терористични групи. Във френските картотеки обаче има досие като опасен за сигурността, каквото имат още около 26 000 души.