Снимката на момче, което се къпе в компанията на два ягуара, бързо обиколи света. Едната от големите котки даже сякаш прегръща детето и позира пред камерата, пише Би Би Си.

Веднага се появиха и въпроси за достоверността на фотоса. Обаче снимката не е фалшива. И при това за героите, запечатани в кадъра, това е нещо обикновено.

На фотографията позира 12-годишният бразилец Тияго Силвейра. Той живее и играе с ягуари още от бебе.

"Някои от приятелите ми твърдят, че тази снимка е изфабрикувана, но повечето много ѝ се радват. И те искат да си поиграят с ягуарите. Хубаво е, че мога да споделя опита си с хора, на които това не им се е случвало", обяснява момчето пред Би Би Си.

 

 

Детство в компанията на големите котки

Родителите на Тияго - Леандро Силвейра и Ана Джакомо - са биолози, координатори в бразилския Институт за ягуарите в щата Гояс. Целта на работата им е изучаването и опазването на най-голямата котка на Южна Америка.

"Още от раждането си синът ми расте, заобиколен от ягуари, и от малък се учи как да общува с хищниците. Ние, разбира се, сме въвели някои ограничения. но той сам също знае как да се държи с тях", обяснява Леандро, който е и автор на прочулата се снимка. "За него това е абсолютно естествено. Това е част от всекидневието му. Няма нищо особено", казва още бащата на момчето.

Когато се ражда Тияго, двамата му родители вече се грижат за три ягуарчета. Тияго ходел на разходка с тях и родителите си, хранели четиримата едновременно.

"В нашето семейство всички обичат и уважават другите, винаги ми е харесвало да помагам на родителите си за животните", казва сега момчето.

Силвейра научил сина си от малък да следва посланието, което ученият отправя по време на всяка своя лекция, посветена на ягуарите: "тези животни не възприемат човека като потенциална жертва. Те реагират на нашите действия, затова е така важно да проявяваме уважение към тях. С поведенвието си те ясно показват кога не искат вие да сте около тях".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tiago ajudando a cuidar da creche do Instituto Onça-Pintada. Com @tiago_jacomo_silveira .

A post shared by leandro silveira (@leandro_silveira_iop) on

Границите на позволеното

"Важно е да се осъзнават границите. Когато ягуарът иска да общува, той сам идва. Това не е социално животно, но умее да създава дълги отношения", обяснява майката на Тияго.

Според нея между сина ѝ и ягуарите никога не е имало никакви конфликти. Тя подчертава, че никога не оставя обаче детето само с хищниците.

"Ние винаги сме много внимателни в общуването с ягуарите и с всички други животни. Имаме установени правила за безопасност", добавя тя.

Ягуарите на Силвейра и Джакомо живеят на 123 акра. Родителите на Тияго създават Института за ягуарите през 2002 г. като в началото просто искат да изучават този вид големи котки, но по-късно, когато към тях се обръщат за помощ от Бразилския институт за околната среда и възобновяемите източници на енергия, те решават да създадат и приют за децата на ягуарите.По думите на Силвейра 95 на сто от програмата им се финансира от техните лични средства, останалото идва от частни дарения. 

В момента семейството се грижи за 14 ягуара, четири от които са деца, осем - възрастни. За последното десетилетие през института са минали 35 екземпляра.

Животните често отиват и в други организации, които помагат за опазването и разпространението на този животински вид, включен в Червената книга.

Ягуарът живее на територията на 21 държави, но почти половината от световната им популяция е в Бразилия.

Животните, които попадат в Института за ягуарите, никога след това не се връщат в дивата природа - там могат да бъдат убити от човека.

Особено опасни за тях са фермерите, които унищожават ягуарите, за да защитят добитъка си. Другата опасност е привързаността към хората, която се появява у някои от хищниците.

"Тези ягуари много трудно преживяват раздялата с хората. Ако бъдат пуснати на свобода, те искат да влязат в контакт с хора и често стават лесна жертва", обяснява Джакомо.

Миналата година Тияго трябвало да се раздели с ягуарите. Той отишъл да учи в училище в столицата на щата. Момчето много тъгувало по своите котки.

"Тежко е, защото съм израсъл с тях. Когато се връщам, разбирам, че и на ягуарите им е мъчно за мен. Вече играят с мен по съвсем различен начин", добавя момчето.

Той обяснява, че му е било приятно да разбере, че любовта и привързаността са взаимни. Прочулата се снимка във водоема с ягуарите е била направена на 15 ноември, при едно от връщанията му.

"Искам да уча биология и да продължа работата на родителите ми. Те се опитват да съхранят вида и аз искам да продължа делото им", обяснява Тияго.

Така че след време може и неговият син да позира с някой ягуар.