Британската министър-председателка Тереза Мей влезе в пререкания с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер преди началото на втория ден от среща на върха на Европейския съюз в петък в Брюксел, показва видео разпространено в You Tube.

На записа не се чуват реплики, но се вижда как Мей възбудено говори на Юнкер, а той се опитва да я успокои. Британските медии определиха като унижение вчерашния опит на Мей да измоли отстъпки от европейските лидери, за да може да убеди враждебния парламент в Лондон да одобри сключената от нея с ЕС сделка за "Брекзит".

Клипът приключва, когато холандският министър-председател Марк Рюте се приближава към Мей и Юнкер и прекъсва разговора им.

В четвъртък вечер Юнкер каза на пресконференция, че апелът на Мей за помощ от държавните и правителствените ръководители е бил "мъгляв" и "неясен". Другите лидери са упрекнали британската министър-председателка в същото по думите на неназовани дипломати цитирани от Ройтерс.

Агенцията цитира британски правителствен представител, според когото Мей и Юнкер "са имали да обсъждат много неща".

В четвъртък вечер Мей е искала правно обвързващи промени в сделката за "Брекзит", която сключи на 25 ноември, но която твърде вероятно няма да може да прокара пред Камарата на представителите.

Останалите 27 лидери са били твърди и единни в отказа си да разводнят клаузите свързани с т.нар. "предпазна мрежа", целяща да се избегне твърда граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, която членува в ЕС. Те приеха заключителен документ, според който да използване на "мрежата" или няма да се стигне, или ако се стигне, то ще бъде за кратко.

Тези уверения обаче не задоволиха критиците на плана на Мей у дома, според които има риск Великобритания да остане впримчена в митническите и други правила на ЕС за неопределено време, освен ако страните не намерят друг начин да запазят границите си почти изцяло отворени, посочва Ройтерс.