"Естествено, че като не работиш, не откриваш нарушения."

Това заяви днес председателят на Националното бюро за контрол на Специалните разузнавателни средства Бойко Рашков в парламента.

Той бе един от шестимата кандидати за членове на бюрото в следващия му мандат, които бяха на изслушване в Комисията по сигурност и обществен ред в парламента днес. Трима от тях са членове и в настоящия контролен орган - Огнян Стоичков (кандидат на "Атака"), Огнян Атанасов (кандидат на ГЕРБ) и Илия Ганев (кандидат на БСП). 

Рашков за пореден път обвини колегите си, че отказват да приемат дневния ред на ежеседмичните заседания, не ходят на проверки в последната година, а по време на целия мандат тримата са отсъствали от работа по близо 400 работни дни. В Бюрото царяло "мълчание" и "безделие".

Поради тази причина нито един гражданин през 2018 г. не е бил уведомен, че е бил подслушван незаконно. Едва 10-15% от планираните проверки на институции са били изпълнени, обясни Рашков.

Рашков твърди и че колегите му блокират работата. Опитите да провери дали обвиняем по дело в Специализирания съд е бил незаконно подслушван са били спрени от останалите.

"Много трудно е да се работи в такъв екип, в който няма един език. Който не е съгласен с мен, има проблем само с липсата си на образование в областта на сигурността", каза още той.

Председателят отговаряше на въпроси на депутати от БСП, които сега подкрепят кандидатурата му. Председателят на комисията Цветан Цветанов се намеси:

"Смятам, че подхода на задаването на въпроси не кореспондира с авторитета, който трябва да имат българските институции. От 2013 година, когато имаше годишни отчети, тези теми не са поставяни като проблем, и никъде тази тема не е поставяна на дневен ред."

Останалите кандидати като цяло избегнаха да се спречкват с председателя си, макар Огнян Стоичков, считан за фаворит за следващ председател, да отбеляза, че е принуден от самото начало на мандата да си говори с Рашков с писма. 

Единият от новите кандидати на изслушването днес - кандидатът на ДПС Илко Желязков - не участва в спора и само прочете представянето си, а после прочете отговорите на формалните въпроси, като за това какви са важните качества на един член на бюрото. Депутатите не му обърнаха повече внимание. Желязков от години е свързван с депутата от ДПС Делян Пеевски и е бивш агент на Държавна сигурност.

Другият нов кандидат е Пламен Колев ("Воля").

В крайна сметка комисията одобри всички кандидати, но един ще изпадне в последствие. Въпреки повторната си номинация Рашков едва ли ще бъде избран. В началото на годината той заяви, че се извършват много нарушения при прилагането на СРС-та. На това възразиха от прокуратурата, МВР и ДАНС, а ГЕРБ обявиха, че няма да го подкрепят за втори мандат. По-късно Рашков обяви, че медии са публикували разпечатки от подслушвания, които неговото бюро не може да получи от държавното обвинение. Главният прокурор Сотир Цацаров тогава обвини председателят на Бюрото в "евтин политически PR".