Лидерът на НФСБ и депутат от ПГ на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов е номиниран за наградата на Асоциацията на българите в Украйна „Човек на годината - 2018“, информират с официално писмо от българската общност. Той е бил предложен от Одеското областно българско дружество от името на българските културно-просветни дружества в Бесарабия.

Това съобщиха от пресцентъра на НФСБ. С решение на конкурсната комисия на Асоциацията през ноември Валери Симеонов е утвърден за номинант. Дългогодишен неин председател е Антон Киссе.

Наградата е "за голям принос в укрепването на икономическите и културни връзки между Украйна и Република България, за личен принос в културно-образователния процес на българската общност".

Какъв е точно големият принос на Валери Симеонов от съобщението не става ясно. През септември още като вицепремиер той откри Осмия общоукраински български събор, който се провежда отново под патронажа на Асоциацията на българите в Украйна.

Церемонията по награждаването ще се проведе в Общоукраинския център за българска култура в Одеса от 13.00 ч. на 15 декември 2018 г.

Общоукраинският конкурс „Човек на годината“ е учреден през 2002 г. от Асоциацията на българите в Украйна. Той цели стимулиране и поощряване инициативите и действията по запазването на историческите ценности, съдействие за развитие на националния език, култура и традиции на българите в Украйна, задоволяване на културните, етнически, социално-икономически интереси, развитие на дружески и делови връзки между Украйна и България. За последните 16 години почетното звание е присъдено на повече от 200 забележителни личности, предани на делото за възраждане на духовността и културата на българите.