Преседателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск се опитаха в петък да изгладят отношенията с британската министър- председателка Тереза Мей, които се видимо се обтегнаха в завършилата същия ден среща на върха в Брюксел. Медиите разпространиха видеозапис, на който Мей нервно иска обяснение от Юнкер за негови думи по неин адрес, а той се опитва да я успокои. 

След края на Европейския съвет Юнкер увери журалистите, че "безкрайно уважава" Мей и призна, че "тя върши много трудна работа", опитвайки се да убеди британския парламент да одобри постигнатото от нея споразумение с ЕС за "Брекзит".

След като записът плъзна из интернет, стана ясно, че Мей е искала от Юнкер обяснение за това, че пред журналисти е нарекъл "мъгляви" исканията към колегите и в срещата на върха в четвъртък вечер.

Запитан какво точно става между него и Мей на записа, Юнкер отговори:

"Не танцувахме... Тя е помислила, че снощи съм я критикувал, като съм казал, че британската позиция (в преговорите с ЕС) е мъглява. Не съм имал предвид нея, а целия дебат във Великобритания. Наблюдавах дебатите в британския парламент и не разбрах в каква посока поемат депутатите. Като провери какво съм казал, тя ме целуна".

Попитан какво да се очаква, след като Мей днес съобщи, че в следващите дни ще има още договорки между Лондон и ЕС за допълнителни уверения по въпроса за границата между Ирландия и Северна Ирландия, Юнкер каза, че няма да бъде в Брюксел за Коледа.

"Имах много срещи с Мей, възхищавам й се, тя е много смела, върши работата си по възможно най-добрия начин. Подкрепям начина, по който работи", каза той. "Това, което трябва да обсъждаме сега, са бъдещите отношения ЕС-Великобритания. Секунда след утвърждаването на споразумението от Европейския парламент и парламента в Лондон, започваме преговорите по бъдещите отношения". 

Юнкер каза, че е следил подробно дебата в британския парламент за сделката за "Брекзит" и  забелязал "дълбоко недоверие към ЕС".

"Това не е добра основа за бъдещите преговори", каза той. "За да убедим британските депутати, че наистина не искаме постоянна предпазна мярка за Ирландия, трябва да преговаряме. На заседанието на Европейския съвет снощи бе съвсем ясно, че никой не е съгласен по никакъв начин да отвори за предоговаряне споразумението".

"Трябва да понижим температурата. Няма да отговоря на нападките срещу Европа и Европейската комисия, макар да ми се иска", добави Юнкер.

Туск каза, че 27-те европейски лидери са третирали Мей "с повече емпатия и уважение от някои британски депутати". По думите му вчерашните заключения на Европейския съвет са "добър знак, че сме готови да препотвърдим уверенията си и добрата си воля за предпазната мярка за Ирландия".

Той пътвърди, че лидерите са направили възможвото, за да улеснят приемането на споразумението за "Брекзит" от британския парламент, но изключват отварянето му за още преговори.