Държавните и правителствените ръководители на ЕС направиха в петък малка крачка към по-дълбока интеграция в еврозоната. Всички лидери, освен на Великобритания, която напуска ЕС догодина, одобриха споразумение, постигнато по-рано от финансовите им министри, да дадат допълнителни функции на спасителния фонд на еврозоната - Европейския механизъм за стабилност. 

Те обаче не успяха да дадат поисканите от съвета на финансовите министри указания за размера на бъдещ бюджет на еврозоната и решиха да продължат да го обсъждат. Лидерите приеха само, че той трябва да бъде част от общия бюджет на ЕС, който представлява около 1 на сто от общия брутен вътрешен продукт на съюза, т.е. около 1 000 милиарда евро за седем години. 

Срещата не постигна напредък и по създаването на единна схема за гарантиране на банковите влогове в еврозоната - последния липсващ елемент от нейния банков съюз сле единния надзор и единния механизъм за преструктуриране на банки в затруднение. 

Решенията от петък са разочарование за Франция, чийто президент Еманюел Макрон имаше амбиция за многомилиарден бюджет на държавите с общата валута, който представлява няколко процента от БВП на еврозоната и ще може да ги подпомага с инвестиции в години на икономически спад. Лидерите се отказаха и от германско предложение за европрейска застрахователна схема за безработица в рамките на бюджета на еврозоната. Те приеха, че неговата цел трябва да се ограничи с подкрепа конкурентоспособността на икономиките.

Дебатите за предназначението, размера и начините на финансиране на бюджета на еврозоната ще продължат до юни 2019 година, малко след изборите за следващ Европейски парламент, които са през май с.г.. 

Европейската комисия беше предложила миналия май два нови финансови инструмента на държавите с общата валута - един, който да подпомага структуните реформи и страните, подготвящи се за членство в нея, и друг, който да има стабилизационна функция за държавите от еврото, които изживяват кризи.

"Имаше по-малко ентусиазъм за втората, стабилизиращата функция", каза не пресконференция председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. "Европейският съвет стигна до съгласие, че трябва да продължим дискусиите въз основа на предложенията на Комисията от май 2018 година".

Холандия с подкрепата на няколко страни от северозападната част на Европа е против стабилизиращата функция, защото тя би позволила на финансово недисциплинирани и неефектимни икономики да оцеляват с парите на другите.

Що се отнася до общата схема за гарантиране на влоговете, Германия и Холандия са резервирани, защото се страхуват, че парите на техните граждани и фирми ще трябва да гарантират спестяванията на италианци, гърци, португалци, където банките още изпитват затруднения вследствие на кризата от 2010 - 2015 година.

Финансовите министри дори не успяха да се споразумеят за започнат дискусии по общата схема и прехвърлиха решението на държавните и правителствените ръководители. Те обаче в заключенията споменаха само нуждата от намаляване на рисковете в банковия сектор.