В началото на следващата година в България ще се появи нова ромска партия. Тя ще се казва „Европейска народна партия – България”.

Съобщението за новата политическа формация дойде преди няколко дни от Сливен. Неин лидер е бившият треньор по бокс Пламен Александров.

„Партията не е ромска – ние обединяваме роми, българи и турци. Тя е европейска народна партия, но че имаме и роми при нас не означава, че е ромска партия. Ние работим за народа, искаме да направим нещо за България”, обясни по бТВ Александров.

По думите му новата формация ще се фокусира върху това да образова ромите и да изкара ромските деца от училищата в гетата, за да може те да учат заедно с връстниците си от български произход. „Иначе няма да има интеграция”, каза Александров.

От партията обещават и 10 нови линейки от Италия, които да бъдат предоставени на населените места с нужда от такива.

Лидерът на „Европейска народна партия – България” подчерта, че със собствения си пример ще насърчи ромите да плащат данъци и сметки. „Те искат да плащат, но нямат собственост”, добави Александров.

От формацията все още не са водели разговори, нито с представените в парламента партии, нито с представители на политическото движение на Цветелин Кънчев „Евророма”.