„България води политика, насочена към гарантиране на енергийната сигурност както за страната, така и за ЕС“. 

Това заяви премиерът Бойко Борисов на заместник държавния секретар на САЩ Джон Съливан, съобщиха от правителствена инфромационна служба. Борисов посочил, че работим активно за енергийна диверсификация и по проектите за газови връзки със съседните страни.

Във фокуса на разговорите са били сигурността, енергетиката, инвестициите и двустранните отношения.

България напълно изпълнява поетите ангажименти към НАТО и препотвърди повишаването на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г., както и за отделяне на повече инвестиции във въоръжение и оборудване, уверил премиерът.

 Заместник държавният секретар на САЩ подчертал, че България е стабилен и предвидим партньор в рамките на Алианса и на двустранна основа. Съливан предал на премиера Борисов послание от американския президент Доналд Тръмп за значимостта за САЩ на приятелските и партньорски двустранни отношения с България, и високата оценка за тях. Акцент в срещата между Борисов и Джон Съливан са били още енергийната сигурност и сътрудничеството между двете страни в тази област, става ясно от съобщението на пресцентъра на МС.

Борисов запознал Съливан с напредъка по интерконектора между България и Гърция, "с амбициите на страната ни да съхрани ролята си в преноса и търговията с газ, както и с проекта „Белене“.

Джон Съливан се срещна и с президента Румен Радев на "Дондуков"2. 

Във фокуса на разговорите са били стратегическото партньорство между България и САЩ, както и развитието на двустранното сътрудничество.

Президентът посочил, че страната ни има амбицията да се развива като регионален енергиен център в Югоизточна Европа, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

"Реалната диверсификация с изграждането на интерконектори с нашите съседи, заедно с директните доставки на енергийни ресурси, повишават сигурността и водят до намаляване на цените, с което съответстват на националните интереси на България и на Европейския съюз", посочил още Румен Радев.

Обсъдена била и възможността за разширяването на двустранното сътрудничество в разработването на перспективни енергийни източници.

Джон Съливан дал висока оценка на двустранното сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността и на приноса на българските военнослужещи в НАТО.

Президентът отбелязал значителния международен интерес към процеса на модернизация на Българската армия, в който участват и САЩ. Той подчертал, че страната ни се стреми към стратегическо партньорство с бъдещия доставчик, обмен на програми за обучение и търси най-изгодното предложение на основата на равнопоставеност, конкурентност и прозрачност, при спазване на критериите, определени от Министерството на отбраната и Народното събрание