Сигнал за поне 10 мъртви фазана в столичния Ловен парк разтревожи в петък социалните мрежи. Това се случва по-малко от 24 часа след като 120 птици бяха пуснати там по инициатива на Столичната община, съвместно с Националното ловно-рибарско сдружение.

На 13 декември кметът Йорданка Фандъкова, експертът от Националното-ловно рибарско сдружение Стилиян Герасков и група деца пуснаха птиците в Ловния парк в столицата.

Мястото било избрано от ловците като най-подходящо за птиците. 24 часа по-късно обаче в петък, в социалната мрежа бяха публикувани снимки и граждани сигнализираха, че поне 10 от фазаните са открити мъртви.

"Птиците са напълно дезориентирани", "Защо пускат питомни фазани на свобода", бяха някои от въпросите на потребителите във фейсбук.

Във ветеринарна клиника вече се грижат за една от птиците, която била открита в безпомощно състояние. Голяма част от фазаните в парка са дезориентирани и е въпрос на време още от тях да загинат, съобщиха от фондация „Дивите животни”.

„Тези птици са отгледани в развъдници. Те не са свикнали със средата ,не са виждали град и сгради, а паркът е доста обитаем и урбанизиран”, подчерта Любомила Кривошиева от фондацията.

ВНИМАНИЕ!

Вчера Столична община заедно с ловците е пуснала в Ловния парк 120 питомни фазана, а днес ние събираме труповете на птиците. Няма да коментирам какво мисля за това.

Моля ви за повишено внимание в Ловния парк и околните улици когато разхождате кучетата си! Ако намерите птица в безпомощно състояние прибирате в кашон с дупки за въздух и добре затваряте, защото фазаните изведнъж излитат като се свестят. Носите в Добро хрумване Изток за Дивите Животни. Ако нямате възможност моля обадете се да търсим начин - 0988 79 79 86.

Ако намерите трупове и нямате нищо против, снимайте за да документирате, и приберете в плик. Труповете също можете да донесете в клиниката, написа тя във фейсбук.

От Ловно-рибарското сдружение твърдят, че проблем с птиците няма и фазаните имат нужда от адаптация.

Засега мерки за спасяване на птиците не се налагат и те ще останат в Ловния парк.

Мястото, на което бяха пуснати в четвъртък 120 фазана, е подходящо за тях, както и сезонът. В това уверяват от сдружението.

Оттам успокояват софиянци, след като 10 от пуснатите в Ловния парк птици бяха намерени мъртви. Днес експерти ще направят проверка по случая.

"Сезонът и подбраното местообитание са подходящи за разселването на вида. Фазаните са отгледани във ферми, но по технология, която не ги прави пряко зависими от човека. Те могат да се адаптират успешно в градска паркова среда и естественото отсяване на част от заселените птици е естествен процес. Представители на софийските ловни сдружения са направили хранилки, а в Ловен парк има достатъчно естествени водоизточници за птиците, така че те не само да оцелеят, но и да се размножат. В Ловен парк живеят, макар и все още малко на брой, лисици и зайци, което е още едно доказателство за оцеляването на популациите от диви животни в този район", посочват от Съюза на ловците и риболовците, цитирани от Дарик.

"По повод сигналите за дезориентирани птици, които навлизат в градската среда, можем да ви уверим, че още в събота колеги от НЛРС – експерти по птиците, ще направят проверка. Апелираме към всички загрижени столичани в случаите, когато видят неподвижен фазан, да запазят дистанция, за да бъде оставена птицата в покой. Трябва да се има предвид, че фазанът е кокошева птица и той не се движи през тъмната част на денонощието, както и става бавно подвижен, когато е мокър.Молим за проява на търпение, за да бъде предоставена възможност за адаптация на птиците в новата среда", апелират от сдружението.

В случай, че бъдат регистрирани случаи на дезориентирани птици или такива в безпомощно състояние, гражданите се умоляват да сигнализират своевременно, за да се изясни причината, довела до това състояние: "Надяваме се не само да установим дали поведението на птиците е нормално, но и каква е причината за смъртта на тези от тях, за които алармират от Фондация „Дивите животни”.