Билбордове с хомосексуални двойки, поставени в София, Пловдив, Варна и Бургас с послание "Няма страшно. Това е просто любов" станаха повод за нови вълнения и за гнева на будната общественост.

В долния край на билбордовете е изписано мотото на ЛГБТИ общността "Различни хора, равни права" и знакът на ЕК.

"Кампанията е в рамките на проект, финансиран от ЕК от програма "Права, равенство и гражданство", в който участват шест неправителствени организации от България. Това е двугодишен проект. Не е планирано да бъде в рамките на коледните празници - в която и да е част на годината, гражданските права, са граждански права, а една група от българското общество няма равни такива. Това е факт и ние трябва да намерим време и сили да говорим за това спокойно", обясни Лили Драгоева, координатор на "София прайд" пред Bulgaria ON AIR.

По нейни думи Наказателният кодекс не третира престъпления от омраза на основа сексуална ориентация и това е друг проблем. Според нея тази кампания е доказателство за това, че този тип реч на омразата не пречи на никого.

Подобни билбордове точно преди Коледните празници е провокация, бяха сред най-често чуваните реакции на провниците на кампанията. Както и че примерът, който се дава е опасен и заразен - за младите. От ВМРО написаха специална позиция.

Във Варна билбордовете бяха заляти с червена боя. По-късно те бяха свалени след бурни протести на граждани.

От общината обясниха в писмен отговор, че съдържанието не е нарушавало общинската наредба и поради тази причина те не са предприемали действия по свалянето им, а единствено са уведомили фирмата собственик на рекламните съоръжения за множеството сигнали, постъпили срещу билбордовете – над 70 за един ден.

Според Димитрина Иванова от сдружение „Нов живот”, която инициира кампания да се подават сигнали срещу билбордовете, те склоняват към разврат и блудствени действия и са в нарушение на Наказателния кодекс. „Какво ще си помислят 2 малки деца? Детската психика е изключително уязвима”, аргументира се тя пред бТВ

„Не е допустимо да имаме откровена пропаганда на хомосексуални отношения, и то да се прави по начин, чрез който постепенно това да ни бъде налагано като някаква норма”, включи се и общинският съветник във Варна Костадин  Костадинов..

Социалните мрежи освен бурни дискусии, възмущение и крайни аргументи предложи и малко по-различни и по-иронични интерпретации на темата: "Няма страшно. Всичко е любов":

Всичко е просто коалиционна любов

Или соцлюбов - като между партийните величия Брежнев и Тодор Живков

...или между съветски братушки

Заразно ли е?

Просто любов или просто ишиас. В случая на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.