Ирански аятолах се обяви срещу високоскоростния интернет и мобилното сърфиране, като ги определи "против шериата". Модерните технологии били още "неморални и нечовешки", а използването им неетично и в разрез с хуманните принципи. Тежката  присъда на шиитския духовник Макарем Ширази срещу модерните технологииидва след  идва след въпрос, зададен му от кибер активисти чрез неговия уеб сайт. 

От страните в Близкия изток Иран има най-голям общ брой на интернет потребители, но средната скорост на връзката е едва една десета от средната скорост в световен мащаб. Коментарите на шиитския духовник са предизвикани и от предстоящото пускане на високоскоростен 3G интернет в университетите и държавните учреждения в Иран. Най-големият ирански мобилен опeратор IranCell e обавил, че пуска тестово услугата, след по-рано тази година иранският президент Хасан Рухани заяви, че държавата трябва да подобри качеството на комуникациите.

Въпреки това Ширази е на мнение, че достъпният навсякъде бърз мобилен интернет ще разпространи сред потребителите неморални снимки и клипове, слухове, и дори може да се използва за шпионаж.

Президентът Хасан Рухани е коментирал нуждата от по-бърз и качествен интернет още по време на предизборната си кампания. След встъпването му в длъжност, министъртъ на информационните технологии и съобщенията Махмуд Ваези обещава двойно по-висока скорост на връзката. Консервативните духовни общества и службите за сигурност в Иран обаче се страхуват, че модерната технологии ще бъде причина да изгубят контрола върху хората.

Консервативното мнозинство на иранския парламент иска администрацията на Рухани да се откаже от плановете си за по-бърз интернет, и да продължи дейностите за развитие на Националната информационна мрежа (Национален интранет), което е започнало още при предишната администрация на Ахмадинеджад и ще даде пълен контрол над правителството достъп до интернет в Иран.  

Ограниченията, които духовниците и правителството искат да наложат върху интернет, са в разрез с резолюцията на ООН от 2012 година, според коятодостъпът до мрежата е право на всички народи по света. В текста е записано още, честраните по света трябва да зачитат това право и да гарантират достъпа на гражданите си.