Коледа няма да е много щастлива за "Левски" - "сините" загубиха от "Берое" с 1:2 в Стара Загора в последния за годината кръг (20-и) от Първа лига. Те са на 7 точки от лидера "Лудогорец" и ако в неделя "орлите" спечелят в Русе, разликата ще стане 10 т.

Така се очертава нещо добре познато на "Герена" в последните години - пролет с мисъл за следващия сезон. "Берое" ще зимува с 36 точки в актива - с една повече от четвъртия до днес "Ботев" (Пловдив), който утре гостува на ЦСКА-София. Беройци имаха доста проблеми напоследък.

Ветеранът Мартин Камбуров откри в 39-ата минута - това бе неговият гол №16 във вратата на "Левски" и първи с екипа на "Берое". "Деветката" беше кошмар за "сините", когато играеше в пловдивския и в софийския "Локомотив".

В 77-ата минута Габриел Обертан изравни с топовен удар отдалеч и лоша намеса на вратаря Душан Перниш. Почти от центъра обаче домакините направиха атака и Александър Василев засече топката с тялото си, като успя да я прокара между краката на стража Мартин Полачек.

Двубоят се игра при мъгла, която попречи и на футболистите, и на малкото публика на стадион "Берое". Началото на срещата беше сковано в тон с времето. 

В 30-ата минута топката попадна в Паулиньо след ъглов удар, той шутира отблизо, но кълбото мина над напречната греда. Домакините моментално отвърнаха и Камбуров беше близо да открие още тогава, но Полачек спаси. 

Попадението падна малко след това. Впечатляващо е, че ветеранът прояви хъс, отне топката и направи двойно подаване с юношата на "сините" Борислав Цонев, който го изведе зад защитата на гостите - 1:0.

"Левски" заигра много по-активно през втората част. Така и обаче не успя да установи траен натиск. Удари отправиха Жерсон Кабрал и Станислав Костов. В 71-ата Серджиу Буш бе близо до изравняването при изстрел с глава. Все пак малко по-късно Обертан изравни и "Левски" повярва в пълен обрат.

Много скоро обаче беше охладен - колективна грешка и липса на концентрация доведе до 2:1. До края не се случи почти нищо интересно. Личеше, че "Левски" няма сили, а и вяра. "Зелено-белите" контролираха ситуацията. Изравнителен гол можеше да падне в последните секунди на добавеното време, но победата на "Берое" е напълно заслужена.

След края на срещата треньорът на "Левски" Славиша Стоянович намекна, че може да си тръгне от клуба, ако не намери подкрепи от шефовете си. Словенецът заяви, че поема отговорност за лошото класиране (три загуби в последните шест мача извадиха "сините" от битката за титлата), не иска да прави революции, но на предстояща среща ще настоява да чуе какви са целите на собственика Спас Русев и идеите му за селекцията и развитието на отбора. 

В неделя са мачовете "Дунав" - "Лудогорец" (12:30 ч), "Етър" - "Септември" (15:00) и ЦСКА-София - "Ботев" (Пловдив) от 17:30 ч.

Други резултати: "Славия" - "Верея" 4:0, "Витоша" (Бистрица) - "Черно море" 1:1, "Локомотив" (Пловдив) - "Ботев" (Враца) 4:0.