Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия за разпръсване на протестиращите от движението на "жълтите жилетки" на булевард "Шан-з-Елизе" в Париж, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, съобщава БТА.

Предимно мирни шествия

Днес беше петият пореден уикенд от демонстрациите. Сегашните, предимно мирни протести, бяха значително по-малки от предходните демонстрации, при някои от които имаше вандализъм и плячкосване.

Няколко хиляди души протестираха през деня на "Шан-з-Елизе" в студеното и дъждовно време. Следобед се стигна до ограничени сблъсъци между демонстрантите и полицията. Органите на реда задържаха 120 човека, от които 86 бяха пратени за постоянно в ареста.

Протестиращите дадоха да се разбере, че искат да поддържат натиска, въпреки че броят им беше доста по-малък, отколкото предишните седмици.

Демонстрациите срещу високата цена на живота започнаха в средата на ноември.

Тази седмица френският президент Еманюел Макрон направи отстъпки за удовлетворяване на исканията на протестиращите. Но някои от демонстрантите по улиците на Париж заявиха, че президентът продължава да не ги разбира.

Протести имаше и в Брюксел

Между 400 и 500 представители на белгийското движение на "жълтите жилетки" протестираха днес в Брюксел при строг полицейски надзор, предаде Франс прес. 
Протестът протече спокойно, няма нанесени щети. Демонстрацията се е състояла в квартала с европейските институции, пояснява говорителка на местната полиция. Около 60 души са задържани заради носене на потенциално опасни предмети или смущаване на обществения ред, но поетапно те са били освободени.
Миналата събота около 400 души бяха задържани по време на протест на белгийските "жълти жилетки" в Брюксел. Протестиращите тогава започнаха да хвърлят различни предмети по полицаите и един полицай беше ранен в лицето.