В началото на декември американски и британски медии съобщиха за опити на руски интернет-тролове да повлияят на вълната от протести, заляла Франция. Твърди се, че те са разпространявали дезинформации, в т.ч. фалшиви снимки от протестите.

В потвърждение на тези твърдения идват информации от инициативата "Алианс за гарантиране на демокрацията" на американската неправителствена организация German Marshall Fund (GMF), която наблюдава в Туитър потребителски профили, за които се предполага, че са под руско влияние. Наблюденията показват, че в продължение на една седмица протестите на "жълтите жилетки" (#giletsjaunes) са били водещата тема в тези акаунти. Данните са от дашборд, позволяващ в реално време да се следи активността на 600 избрани акаунта в Туитър, вкл. хаштагове, тематични публикации и източници. Засега обаче не е съвсем ясно чии са въпросните профили.

Целта: разединение и дискредитиране

От страницата на друг проект, наречен "Хамилтън 68", научаваме, че става дума за три определени групи: акаунти, които са открито проруски или имат връзки с руското правителство; други, управлявани от така наречените фабрики за тролове в и извън Русия; а третата група включва профили на потребители от цял свят, които тиражират допълнително теми, свързани с Русия. Най-често източниците на публикациите в тези профили са руските RT и Sputniknews. Целта е да се задържа вниманието върху определени теми и проблеми, да се дискредитира Западът, а либералната демокрация да бъде представяне изцяло в негативна светлина", казва за ДВ експертът по социалните медии в GMF Брет Шафнър. Активността във въпросните профили е насочена предимно към англоезичната публика, следователно тяхното влияние върху протестите във Франция е сравнително слабо, допълва той. 

Максим Одине, експертка за Русия във Френския институт за международни отношения (IFRI), потвърждава това:

"Руските действия не трябва да се възприемат като инструмент за мобилизиране на нови активисти за "жълтите жилетки " или пък като средство за подбуждане към насилие. Те имат за цел по-скоро да засилят поляризацията на обществото, създавайки впечатлението за една дълбоко разединена страна на ръба на гражданската война", казва тя. 

По същия начин вижда нещата и руската политическа наблюдателка, живееща във Франция, Татяна Становая. Според нея Русия използва слабостта на френския президент Еманюел Макрон, за да разпространява "тезата за упадъка на Европа, кризата на демокрацията и надигащите се настроения срещу естаблишмънта”. Тя обаче не смята, че засега това оказва голямо влияние.

Макрон е мишената

"Не протестиращите, а президентът Макрон е основната цел на руската активност в социалните мрежи", казва Бен Нимо, експерт по информационна сигурност в американския мозъчен тръст Атлантически съвет.

В края на ноември Нимо детайлно описа в свой доклад за Атлантическия съвет предполагаемата "френска операция" на руските интернет-тролове. Заедно със свои колеги той е успял да възстанови части от блокираните профили. Повечето са на английски, но дванайсет акаунта в Инстаграм са на френски език. Те са имали около 76 000 последователи, в т.ч. 12 400 от Франция, по информация на Фейсбук. Повечето от тях са създадени в средата на 2017 година.

От Фейсбук не казват кой стои зад тези профили, но не изключват това да е "Internet Research Agency (фирмата от Санкт Петербург, добила популярност в западните медии като "руската фабрика за тролове" - бел.ред.). "Не можем обаче да твърдим това със сигурност", уточняват от Фейсбук. 

Сравнително малкият брой на въпросните профили Нимо обяснява с това, че възможностите на руските тролове на френски език са ограничени, и че "операцията" вероятно е още в началото си. В САЩ Русия започна своята онлайн дейност около 2,5 години преди президентските избори през 2016 г., припомня експертът на Атлантическия съвет. Ето защо такива случаи трябва да се разглеждат в по-широк контекст.

"В случая не говорим само за "жълтите жилетки", защото подобна операция обикновено има дългосрочна цел", казва Нимо. А в случая целта е Макрон, добавя той.

Дойче веле.