Рибари от Созопол и страната, както и природозащитници се събират на протест в местността Германката край черноморския град.

Недоволството им е  породено от изникналата в средата на октомври ограда на строеж, която блокира достъпа до емблематичните скали на морското ни крайбрежие.

Веднага след това бяха и първите им протести.

Поставените на 16 октомври строителни заграждения на частен имот изцяло спираха достъпа до красивите скали, граничещи с морето в местността Германката - които са си държавна собственост.  А държавният имот, според кадастралната карта на Созопол, е със статут "изключителна държавна собственост".

Правото на собственост върху земята е получено преди 15 години.

Собственик на парцела е столичният ресторантьор Петър Димитров, общиха преди време медии. Той постави заграждения около имота си и започна строителните дейности, тъй като има издадена виза за проектиране от август 2017 г.

По проект бъдещата вила трябва да се разполага на площ от 2108 квадратни метра и включва две сгради и басейн. Плътността на застрояване е 20%, височина – 6,4 метра, кинт (коефициент на интензивност на застрояването - б.р.) 0,4. Територията се води "урбанизирана".

Протестиращите настояват да се запази достъпа до фиордите, тъй като общински път по план там не е предвиден. Хората настояват от няколко месеца да бъзе извършено изменение и допълнение на съществуващия ПУП, така че достъпът до Германката да бъде уреден чрез улична регулация.

В случай че не бъде поето като публичен ангажимент от общинските власти на Созопол, те искат областният управител да заведе дело за обяваване на този ПУП за нищожен.