В петото действие на протестите на движението на "жълтите жилетки" в събота в Париж и в други френски градове са участвали 66 000 протестиращи, пише в. "Фигаро", като се позовава на официални данни. За сравнение миналата събота демонстрантите в цялата страна бяха 126 000.

 

Протестите вчера бяха белязани от по-малко насилие, отколкото предишните уикенди, а впечатление направиха пет импровизирани "Мариани" с гола гръд.

В Париж протестиращите се съсредоточиха основно по булевардите "Шан-з-Елизе", "Осман" и на площада пред операта. В средата на деня вчера в Париж протестиращите бяха 4000. За сравнение по същото време преди седмица те бяха 10 000. Над 100 души бяха задържани вчера в Париж.

Сред протестите в столицата вчера впечатление направи демонстрацията на пет жени, облечени с червени анораци с качулка на главите, така че да наподобяват на символа на френската република - Мариана. Асоциацията е с известната картина на Йожен Дьолакроа "Свободата води народа".

Те бяха разтворили ципа на дрехите, така че да се вижда разголената им гръд, която бе бронзирана. Петте "импровизирани Мариани" стояха неподвижни и безмълвни известно време пред силите на реда в района на "Шанз-Елизе".

Първоначално се смяташе, че гологърдият протест на Марианите е дело на протестната група Фемен, но тя отрече да има нещо общо. Оказа се, че това е поредната изява на пърформанс артистката от Люксембург Дебора де Робертис. Тя е известна с голите си появи във водещи френски музеи, като Лувъра и Орсе в Париж. Заради гола поява в светилището Лурд през септември Дебора де Робертис сега е съдена.

Същевременно френският вътрешен минист Кристоф Кастанер съобщи в Туитър, че осми човек е загинал от началото на протестите на 17 ноември. По думите му смъртният случай е от петък вечерта, но той не даде подробности за него.

Министърът добави само, че всички кръгови кръстовища във Франция, на някои от които ден и нощ има протестиращи, трябва да бъдат освободени".

Фран прес съобщи за пътен инцидент в петък вечерта със смъртен случай, който станал в Белгия до границата с Франция. Камион рязко намалил заради демонстранти, след което в него се блъснала кола и шофьорът загинал.