Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов отново поднови темата за финансирането на предизборната кампания на президента Румен Радев и участието на социално слаби в нея с вноски от по 400 лева.

"Ако президентът иска да говорим за избори и Изборен кодекс, нека първо каже как е финансирана кампанията му. Той трябва да отговори на съмненията, че социално слаби са финансирали кампанията. Как е възможно един социално слаб човек, който трудно може да поеме своите собствени разходи, да отдели 400 лв. за кандидат-президентската кампания на Радев?", заяви пред журналисти в Банско председателят на ПГ на ГЕРБ.

За 400 лева няма изискване да се декларира произходът на средствата. 

Според съобщението, разпратено от пресцентъра на ГЕРБ, Цветанов е заявил колко важна е прозрачността за всеки един изборен процес.

"Всички тези съмнения за непрозрачно финансиране обаче пораждат въпроса дали можем да говорим за определени зависимости. Затова е редно всеки да си представя как би изглеждал един Консултативен съвет по национална сигурност, на който Радев ще трябва да събере представителите на всички онези институции, които той ежедневно напада“, коментира пред журналистите председателят на ПГ на ГЕРБ.

През пролетта той отново повдигна темата за финансирането на президентската кампания на Радев, участието на социално слаби българи в нея и призова "да се насочат прожекторите" натам. Това стана на третия ден след реч на президента, в която, с думите на Гьоте - "Светлина, повече светлина!", той пък апелира: "Крайно време е да осветлим държавата!

След президента, Цветанов сподели мнения и по други актуални теми от външната и вътрешна политика - например, изразил е надежда, че прогнозата за влизането на България в Шенген по въздух преди края на мандата на ЕК и ЕП ще се изпълни.

"Наскоро евродепутатите за пореден път препотвърдиха подкрепата си за България. Често по такива теми сме наблюдавали противопоставяне, но този път всички български евродепутати бяха единни“, каза той и поздрави Сергей Станишев за преизбирането му за председател на ПЕС.

"Винаги е хубаво, когато българи получават толкова отговорни ръководни постове, това е признание. Неотдавна и Мария Габриел, българският еврокомисар, бе избрана за заместник-председател на ЕНП Жени“, допълни зам.-председателят на ГЕРБ. Във връзка с наскоро приетите на първо четене промени в антикорупционния закон, Цветан Цветанов обясни, че КПКОНПИ е един изцяло нов инструмент за борба с корупцията и организираната престъпност и е нормално да се правят понякога и промени в антикорупционното законодателство с оглед на по-доброто му функциониране.

"Наясно сме колко чувствително е обществото на тема корупция и затова сме се постарали максимално да отговорим на очакванията на хората“, е казал той, привеждайки като доказателство позитивни оценки от доклада на ЕК за България за напредъка в правосъдието и вътрешния ред.

"Утре ще бъде открита отсечката между Кресна и Сандански от АМ "Струма". Това дава нови предпоставки за инвестиции в региона“, обясни Цветанов и допълни, че вследствие на добрата събираемост и безкомпромисната борба с контрабандата - правителството отпусна целево 1,35 млрд. лв. за магистрала "Хемус", като така се гарантира бъдещото развитие на Северна България.

За подобряването на образователната инфраструктура се изпълняват 119 проекта за общо 623 млн. лева. "ЕК одобри още 210 млн. лв. за ремонт на образователната инфраструктура в страната. При кое друго управление са осигурявани толкова много пари за образование", попита Цветанов.

По думите му правителството никога не е делило общините на „наши“ и „ваши“ и доказателство за това са допълнителните постановления за Якоруда, Белица, Кресна, Гоце Делчев и т.н.