Бившият министър на енергетиката в тройната коалиция Румен Овчаров заяви, че целта на подновяването на енергийната стратегия на България от правителството на ГЕРБ е "да бъдат гарантирани приходи за определени фирми".

По bTV днес той посочи, че показателен за това е фактът, че срокът за прилагане на стратегията не е в рамките на 10 години, а до края на 2018 г.

Тук задачата на стратегията е да пуснем отново едни обществени поръчки, коментира Овчаров.

Според Овчаров, който се позова на "класификация на Европейския съюз", България не е силно зависима от Русия - единствената пряка зависимост била по линия на доставките на природен газ. В действителност България е на почти сто процента зависима от Русия за синьото гориво, както и за доставките на ядрено гориво и резервни части за АЕЦ "Козлодуй", която е изградена по руска технология. В бургаската рафинерия "Нефтохим", собственост на руската частна компания "Лукойл", се преработва само руски нефт - "Уралск", а "Лукойл" има господстващо положение на българския пазар на горива.

"Ние някога измислехме доста по-умна и доста по-правилна за България стратегия – енергийна зависимост чрез взаимна зависимост. Това е когато 30% от транзита на Русия на природен газ минава през България, през "Южен поток", когато 20% от износа ѝ на петрол минава през България, през Бургас - Александруполис. Когато на територията минава още един проект като "Набуко", който ти позволява диверсификация, но без да плащаш пари за заровени напразно тръби, което прави правителството на Бойко Борисов. Едната тръба стои вече 4 години празна. Имам предвид тази връзка с Румъния, от която ние не диверсифицираме, но тя струва 50 млн.", посочи Овчаров.

Овчаров не беше питан относно обявенаата преди седмица от енергийни експерти новина, че по времето, когато е бил енергиен министър в кабинета "Станишев", договорът за доставки на руски природен газ е преподписан и вкарана скандална клауза - че споровете ще се гледат в арбитража към търговско-промишлената палата в Москва.

 

Обществена поръчка за "Турски поток", без да е ясно дали ще го има

В парламента в петък, 14 декември, министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че на 21 декември ще бъде обявена обществената поръчка за реализацията на проекта за изграждане на нова газова инфраструктура от турско-българската до българско-сръбската граница. Стойността й е 2.8 милиарда лева.

В периода от 21 декември 2018 г. до 31 януари догодина се очаква "Булгартрансгаз" да стартира третата фаза на пазарния тест по избор на изпълнител. Тази фаза трябва да покаже дали има интерес от инвеститори в проекта, които ще резервират капацитет в газопреносната мрежа.

Същата инфраструктура се очаква да бъде използвана и за целите на руския газопровод "Турски поток" при осъществяване на проекта. Срокът за кандидатстване в обществената поръчка ще бъде до 31 януари догодина, но е предвидено сключеният договор да влезе в сила под условие, тъй като пълното финансиране за проекта все още не е осигурено.

Въпреки гаранциите на "Газпром", последвани от уверения на българското правителство, че втората тръба на "Турски поток" ще мине през България, решаващата дума ще е на Европейската комисия. Причина за това е изискването тръбата да бъде съобразена с Третия енергиен пакет на ЕС, заради което не се случи "Южен поток".

Друга важна част от актуализираната енергийна стратегия изисква "Булгартрансгаз" да предприеме действия до края на 2018 г. за създаване на борса за търговия с природен газ у нас. Идната седмица предстои да бъде подписан меморандум за сътрудничество с централния европейски газов хъб - компанията, която оперира на борсите за природен газ в Австрия и Чехия.

Стратегията предвижда и "Булгартрансгаз" да придобие дял в частната компания, която ще реализира проекта за LNG терминал в Александруполис. Водят се преговори с "Газтрейд" българският газов оператор да придобие 20 на сто от капитала на компанията, която ще оперира с този проект, обясни министърът на енергетиката.

Покрай енергетиката, Овчаров коментира и лидера на БСП Корнелия Нинова, за която се твърди, че той е причината тя да бъде лансирана в БСП.

"Голямото предимство на Корнелия Нинова е нейната реактивност. Да си реактивен в съвременната политика и да отговаряш на ежедневните интереси на хората е изключително важно, но то не е достатъчно. Освен това трябва да имаш отбор, с който да работиш и да знаеш, че политика е стратегия, тя е маратон и трябва да пазиш посоката, в която се движиш, а не да се лашкаш от ляво в дясно", коментира Овчаров.