Няколко хиляди души участваха днес в протест на крайната десница в Белгия, организиран на централния площад "Шуман“ в Брюксел - до централата на Еврокомисията.

Първоначално проявата бе замислена срещу Пакта на ООН за миграцията, приет тази седмица в Мароко и довел до правителствена криза в Белгия. И след като брюкселският кмет – социалистът Филип Клоз, забрани протест с такъв мотив, организаторите заявиха, че ще излязат на шествие срещу правителството на Шарл Мишел.

Но, както можеше да се очаква, миграцията отново бе главната мушка на участниците. Това стана ясно от лозунгите, които те носеха (виж симките). Демонстрантите дори припомниха подвига на полския крал Ян III Собиески, който през 1683 г. разбива турците при Виена.

"Ислямът е враг на Европа" и "Заличете исляма, почитайте Ян Собиески", гласи този лозунг. 

Разбира се, не бе простено и на белгийския премиер Шарл Мишел.

"Мишел, диктатор, оставка"

 

"Хей, Мишел, опитай се да ми сложиш бурка."

 

Сред протестиращите имаше много членове на младежката организация на крайно дясната партия "Фламандски интерес“ („Влаамс беланг“.

Студенти развяват флага на младежката организаця на партията "Фламандски интерес".

"Нашият народ преди всичко", скандираха те.

И обявиха еврочиновниците за "брюкселски плъхове", като сочеха с пръсти към сградата на Европейската комисия.

"Вие сте от България? Е, добре, значи знаете много добре какво е миграцията", сподели пред Клуб Z белгиец на около 50-годишна възраст, назовал се само като Лудвиг.

"Цяла Европа работи за Турция, за да може тази страна да поеме и обгрижа бежанците от Сирия. Но вместо това президентът Ердоган ги дава (парите - б.а.) за засилване на армията си", продължи Лудвиг възмутено.

"Фламандски интерес" е дясна портия, но не и крайно дясна. И със сигурност не е популистка. Това каза пък млада дама от Антверпен на име Катлейн. Тя бе дошла специално до Брюксел за протестите.

Катлейн обвини правителството на Шарл Мишел, че потиска свободата на словото. Потискането се състои не в забрана за говорене, а в заглушаване на гласовете на инакомислещите и несъобразяването с мнозинството белгийци. Според дамата от Антверпен сегашният кабинет изразява волята едва на една трета от нацията. И наистина, след избухналата криза и излизането от управляващата коалиция на най-голямата партия правителството загуби мнозинството си във федералния парламент.

Тези протестиращи бяха от малкото, които се съгласиха да говорят на английски. Голяма част демонстративно говореха само на холандски.

В Брюксел бяха пристигнали и активисти на германската крайнодясна партия ПЕГИДА, чието название е съкращение от Патриотични европейци против ислямизирането на Запада. Редом с германците бяха и хора от холандския клон на партията.

"Не ислям, а единствено свобода", бе изписано на знамето, носено от активист на холандския клон на германската партия ПЕГИДА.

Активисти на ПЕГИДА бяха преди две години на гости в България при Петър Низамов-Перата, прочул се като ловец на мигранти по границата с Турция.

"Европа е пълна с джамии. А в училищата е пълно с млади ислямисти. Всичко това идва от миграцията на мюсюлмани", каза активистка на холандския клон на ПЕГИДА, която не пожела да си каже името.

Участниците в днешния протест бях доста повече от „жълтите жилетки“, които демонстрираха в Брюксел преди седмица. Полицията обаче бе предварително блокирала района и те нямаха възможности да отидат надалече. До ранния следобед не се бе стигнало до сблъсъци.

И този път не мина без бомбички.

Нямаше пострадал и от бомбичките, без които не мина и този път.

В същото време на Северната гара в Брюксел се проведе контрапротест, насочен срещу фашизма и расизма.