Заради обилния снеговалеж в Западна България днес пътища бяха затворени, включително и отсечки по магистрали, а десетки автомобили бяха блокирани в снега.

Отстранен е тир, завъртял се преди час и препречил движението на моторни превозни средства в района на тунел "Топли дол", посока София, съобщиха днес от пресцентъра на МВР. Възстановено е пропускането, което се осъществява бавно, заради падналия снеговалеж и мъгла в района.

"Пътна полиция" и Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) работят по отстраняването на сходен проблем, възникнал в отсечката между Мездра и Ботевград. Там движението в момента е затворено и в двете посоки. На магистрала "Тракия" движението на моторни превозни средства е възстановено.

Затворен е пътят Кюстендил –Дупница, алтернативният маршрут за столицата е през Радомир и Перник. От полицията призовават водачите да шофират внимателно и със съобразена с тежките зимни условия скорост.

АПИ ще санкционира пътноподдържащата фирма на АМ "Струма" на територията на област Кюстендил, отговорна за снегопочистването на магистралния участък на територията на област Кюстендил. Причината е констатирано закъснение при снегопочистващите дейности днес. За по-бързото почистване на отсечката при снеговалежа е осигурена почистваща техника от други пътноподдържащи дружества.

Пътната  полиция призова днес шофьорите да не предприемат пътуване, ако не е крайно наложително.

В София и областта днес бе обявен жълт код за обилни снеговалежи.

Сложна е пътната обстановка в Западна България, където на места имаше закъсали в снега камиони. Пътната агенция призова шофьорите да се въздържат от пътуване между София и Благоевград, макар че ограниченията по магистрала "Струма" на територията на област Перник бяха отменени.

Заради необходимост от снегопочистване е забранено движението на тежки камиони по магистрала "Струма" от пътен възел "Бобошево" към София, както и по магистрала "Люлин" на изход от София.

По същата причина е спряно движението на тежки камиони по пътя Враца-Ботевград, както и в пловдивския и пазардишкия участък на магистрала "Тракия" в посока София.

Снеговалеж има и в района на магистрала "Хемус", като видимостта около Витиня е намалена и от мъгла. Снят вали и по проходите Шипка, Троянски, Предела, Юндола и в местността "Попови ливади".

Поради катастрофа движението по главния път София - Варна между ловешките села Микре и Голец става двупосочно в едната лента.

"Цариградско шосе" днес е обработвано на ветрило, включително аналогични обработки е имало и по "Евлоги Георгиев" и по булевард "България", така че ще продължим да наблюдаваме обстановката и да подсигурим придвижването на хората към София. И през нощта ще бъде на разположение снегопочистващата  техника, така че ако ситуацията продължи да бъде с постоянен снеговалеж да може приоритетно, отново казвам, да се обработват трасетата на масов градски транспорт", заяви заместник-кметът Йоана Христова, ангажирана със снегопочистването.

Предупреждението за опасно време действа и за още 10 области, включително Пазарджик, Пловдив и Смолян.

Шест полета са пренасочени от летище София заради снеговалежа. Всички останали полети са по график, съобщиха от аерогарата.