Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан изрази надежда България да закупи американски бойни самолети F-16 и изтъкна, че, както и за "Северен поток 2",  Вашингтон не подкрепя и "Турски поток". 

Надяваме се българските военновъздушни сили да летят на Ф-16 за защита на българския народ. Става дума за национална сигурност. Това изтъкна зам.-държавния секретар на САЩ пред bTV в предаването "120 минути".

"Вярваме, че изтребителят Ф-16 блок 70 е най-напредналата и модерна оръжейна система. Тя е най-подходяща за отбраната на България, за участието на България със съюзниците в НАТО при взаимните ни ангажименти. Нашето мнение е, че изтребителят "Грипен" не може да се сравнява. Все едно да сравняваш ябълки и портокали. Ф-16 е оръжейна система, доказана в битки, използвана от съюзниците в НАТО в Гърция, в Румъния, от съюзници извън НАТО като Израел. Има причина тези държави да изберат Ф-16", каза Съливан.

Според него, предложението, което САЩ отправя, оръжейните системи, които "Локхийд Мартин" продава, използва напреднали технологии, които просто не са налични на "Грипен". Не е справедливо сравнението да се брои количеството на изтребители, да се сравняват 8 спрямо 10, каза американският политик.

"Осемте Ф-16 са забележителни оръжейни системи, които са се доказвали многократно във времето. В крайна сметка решението е на правителството на България и на народа на България, да решат какво е правилно за тяхната национална сигурност. Приблизително 300 милиона долара са инвестирани през последните години, 100 милиона долара инвестиции в българските ВВС по начин, който F-16 лесно да бъдат въведени в българската армия, в българските ВВС, както "Грипен" не биха могли", каза Съливан.

По време на визитата си в България Джон Съливан имаше срещи с президента Румен Радев, с премиера Бойко Борисов и с военния министър Красимир Каракачанов. От Брюксел премиерът Борисов също изрази мнение, че нов F16 е значително по-добър самолет от всички останали, които се предлагат.

[[nid:76272]]

На финала на обявената от България процедура за набиране на оферти, Италия предлага употребявани "Еврофайтър Тайфун" – Транш 1, Швеция и "Сааб" нови "Грипен" C/D, а САЩ последната версия на F-16 (блок 70). България настоява да плати разсрочено за 10 години сумата по сделката, която е около 1.8 милиарда лева с ДДС. Последните новини около най-голямата сделка за модернизация на армията са, че двата основни конкурента - производителите на "Грипен" и F-16, се стремят да подобрят офертите си.

На срещата си със Съливан президентът Румен Радев заяви, че страната ни се стреми към сътрудничество с бъдещия доставчик на боен изтребител за армията ни.

Американското правителство не подкрепя проекта "Турски поток", заяви заместник-държавният секретар в интервюто за bTV.

Джон Съливан е на дипломатическа обиколка, която включва пет държави, сред които е и България. Предишния път, когато трима американски сенатори начело с починалия наскоро Джон Маккейн посетиха страната ни през 2014 г., беше обявен краят на "Южен поток".

Енергийната независимост и диверсификация са много важни за всяка държава като въпрос на национална сигурност. Мога да говоря като американски гражданин, каза зам.-държавният секретар на САЩ.

Той припомни какво се случи в САЩ през 70-те години на ХХ век.

"Бяхме зависими от чуждестранни източници на петрол, петролното ембарго през 70-те години на миналия век. За десетилетия САЩ работи усърдно за изграждане на по-голяма енергийна независимост. През последното десетилетие чрез технологични и други иновации сме станали износител на енергия, което е страхотно за нашата национална сигурност. С това послание идвам в София, да се опита да диферсифицира своите източници на енергия, било то от газ от множество източници, не само от един, или атомно гориво, идващо от множество източници", каза Съливан.

По думите му, множеството източници намаляват риска, а рискът би могъл да бъде например природно бедствие. Ако нещо се случи и се прекъсне газопреносна тръба, изцяло необвързано с политическо решение, това би могло да доведе до огромна икономическа дислокация в страната, ако е била твърде зависима от един източник на енергия.

Както и за "Северен поток 2", американското правителство не подкрепя "Турски поток", заяви Съливан. С представители на правителството говорихме за проектите за интерконектори Гърция - България и Сърбия - България, които биха диверсифицирали източниците на газ.

Относно свободата на словото той бе категоричен, че е важно обществото да е информирано. Обществото се информира от свободни медии. Важно е медиите да се развиват, за да подкрепят тази демокрация, да дават информация на хората, за да могат сами да решават.

За случая в Керченския пролив, американският политик заяви, че призовават за реакция и разглеждат със съюзниците си техния отговор за инцидента в Керченския пролив. Работим за освобождаване на моряците в преговори сме със съюзниците си и сме в преговори как да реагираме, допълни Джон Съливан.