ЦСКА-София победи "Ботев" (Пловдив) с 2:1 в последен мач от 20-ия кръг на Първа лига и остава на 6 точки от лидера "Лудогорец" и на 4 пред "Левски" в зимната пауза.

Това бе и заключителният двубой за 2018 г. Той не мина без перипетии заради снега. Началният час на срещата бе 17:30, но бе отложен за 19:00, за да могат домакините да почистят поне донякъде терена на стадион "Българска армия". 

Али Соу вкара в 14-ата и 28-ата минута, а Серкан Юсеин намали в 68-ата. Двата отбора разделиха по едно полувреме, "червените" бяха по-ефективни.

При това състояние на игрището бе ясно, че мачът ще е на надлъгване. В 14-ата минута Десподов центрира, топката рикошира в снежна буца и това се оказа решаващо Али Соу да я засече в мрежата - 1:0. Малко след това Николай Бодуров стреля с глава, а вратарят Кайзер изби.

Не закъсня и вторият гол, дошъл отново от акция на Десподов и чудесно подаване към Соу за 2:0. Малко след това голмайсторът бе заменен от Мауридес, за пореден път показал, че не е във форма.

В края на полувремето и "Ботев" направи принудителна смяна - Йордан Минев отстъпи на Густафо Афонсо.

След почивката "канарчетата" излязоха решени да променят резултата, докато "червените" заиграха твърде лежерно. Стивън Петков имаше добра възможност, но стреля от малък ъгъл, вместо да опита подаване. Малко след това топката срещна ръката на Рубен Пинто при удар на Тодор Неделев.

В 68-ата нашумелият Серкан Юсеин зрелищно намали с глава след хубаво центриране отдясно. До края на мача гостите успяха да стигнат до още няколко опасности, като възможностите се откриха най-вече пред Стивън Петков. Негов гол не беше зачетен заради засада - справедливо.

Така "Ботев" е пети - на точка зад "Берое". "Лудогорец" има 51, ЦСКА-София - 45, "Левски" - 41, "Берое" - 36, "Ботев" - 35, "Черно море" - 31 и т.н.

След срещата треньорът Николай Киров заяви, че е бил против мачът да започне при тези условия - противно на твърденията на делегата и съдията, че и двата отбора искали двубоят да се играе днес.

По-рано "Лудогорец" би "Дунав" (Русе) с 2:0 като гост. Якуб Шверчок откри в 16-ата минута, а в 81-ата Клаудиу Кешеру удвои. Това бе неговият 16-и гол за сезона. "Орлите" удариха две греди, но и този мач с тяхно участие не мина спорно съдийство. 

В края на първото полувреме гол на Яцек Горалски не беше зачетен заради засада на Кешеру, който оказваше влияние на ситуацията. В 53-тата Козмин Моци удари с лакът в лицето Ахмед Ахмедов, но реферът Никола Попов реши да не отсъжда 11-метров удар за домакините.

В друг двубой от днес "Етър" би "Септември" с 2:0.