Френският министър-председател Едуар Филип призна в интервю пред вестник "Лез Еко", публикувано снощи, че правителството е допуснало грешки в кризата с протестите на "жълтите жилетки" и не се е вслушало достатъчно във французите. Премиерът представи детайлно мерките, обявени от президента Макрон преди седмица в отговор на протестите, предаде Франс прес.
В събота в протестите из цяла Франция се включиха повече от два пъти по-малко хора в сравнение с предишните седмици. "Битките приключиха, сега идва ред на дебатите", каза председателят на Националното събрание Ришар Феран.

Пред "Лез Еко" Филип каза, че мерките, обявени от Макрон, ще струват около 10 милиарда евро. Те включват анулиране на данъка над горивата, замразяване на цените на електричеството и природния газ, увеличаване със 100 евро месечно на минималните заплати, премахване на данъка над ниските пенсии. Според Филип с въвеждането на тези мерки дефицитът в бюджета за 2019 г. ще достигне 3,2 процента при предвидени преди това 2,8 на сто.
Феран прикани "жълтите жилетки" да формулират исканията си в "платформа от предложения" или да ги изразят на следващите избори - европейските през май 2019 г.
Според неотдавнашно проучване на изборните нагласи 21 процента от избирателите възнамеряват да гласуват на тези избори за крайнодесния Национален сбор на Марин льо Пен, а 20 процента - за "Република, в движение!" на президента Еманюел Макрон, посочва АФП. 
След четири уикенда на протести популярността на президента Еманюел Макрон се срина - 23 на сто от анкетираните са доволни от управлението му, а 76 на сто са недоволни, сочи социологическа анкета, публикувана снощи във в. "Журнал дю диманш". Макрон отсега нататък ще трябва да се отнася по-внимателно със синдикатите и кметовете и да поддържа пряк контакт с французите, казва социологът Шан-Даниел Леви, съобщава БТА.