Обилният снеговалеж блокира половината държавата само за часове. Oт Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) съобщиха, че ще глобят фирмата, отговорна за снеогопочистването по магистрала "Струма". Премиерите на България и Македония - Бойко Борисов и Зоран Заев ще пропуснат да открият новата отсечка между Кресна и Сандански. В понеделник областите Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново са с предупреждение за опасност "жълт код" за сняг и поледица. Според уверенията на АПИ по всички магистрали и първокласни пътища вече няма ограничения.

Проблеми със снегопочивстването имаше на почти всички важни пътни възли в страната в неделя, което едва ли вече е изненада за данъкоплатците. Отговорните институции още в петък заявиха, че над 2000 снегопочистващи машини са в готовност да посрещнат снега, но се оказа обратното. На магистрала "Тракия", посока София, задръстванията започваха още от Ихтиман, а проблемите по магистрала "Струма" започнаха в неделя още по обяд.  Преобърнала се снегопочистваща машина по пътя Дупница-Кюстендил затвори участъка за часове. Подобен инцидент- със завъртял се ТИР по магистрала "Хемус", създаде километрични опашки от автомобили в района на тунел "Топли дол".

Тежкотоварния автомобили блокираха движението между Монтана и Враца, което продължи до ранните часове в понеделник

По 300 лв. са глобени 30 водачи на тежкотоварни автомобили за забранено навлизане на магистрала „Хемус”. Те са лишени и от право да управляват за срок от 1 месец и спиране на камиона от движение за 3 месеца, съобщи Областната дирекция на МВР.

Лошото време принуди диспечерите на летище "София" да пренасочват полети към съседни държави в неделя. Днес няма съобщения за отменени полети.

Церемония без премиери

Въпреки обещанието от ноември, което си дадоха премиерите на Македония и България - Зоран Заев и Бойко Борисов, двамата няма да открият заедно новата отсечка на магистрала "Струма" между Кресна и Сандански. Церемонията не се отлага, защото те ще бъдат заместени от министрите на регионалното развитие и на транспорта - Петя Аврамова и Росен Желязков. Македонският премиер се извини, че не може да дойде заради погребението на внезапно починалият кмет на Охрид Йован Стояноски. Няма съобщение от екипа на българския премиер, защо ще отсъства от церемонията.