Протест, организиран от БСП, ще съпътства заседанието на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Регулаторът ще обсъжда днес предстоящото поскъпване на водата в редица градове в страната от 1 януари. Най-голямо увеличение ще има в Бургас и в София - с 10 на сто.

„Тези цени вече са одобрени и Комисията не може да не ги утвърди и да влязат в сила. Това ще се случи, иначе тези търговски дружества ще съдят Комисията за пропуснати ползи“, обясни преди дни, цитиран от БНР, Ивайло Касчиев, който оглавява водната дирекция в КЕВР.

По думите му увеличението на цените на ВиК услугите е заложено в бизнес плановете на дружествата, които бяха одобрени от общините и регулатора още преди година.

Според предложенията от Нова година най-много за вода ще плащат в Шумен, Добрич, Силистра, Варна и Враца. Там кубик вода ще струва над 3 лева. За Видин скокът може да стигне до 22 процента, но това ще стане само ако бъде въведена новата услуга „пречистване на вода“. Единствено в Кърджали се очаква да има поевтиняване - с около 1,5 процента.


Простестът пред КЕВР ще започне в 12.00 часа. Участниците са се организирали в социалните мрежи, но простестът е и политически.

"Защото става дума за грешни политически решения", коментира пред БНР бившият общински съветник на БСП Николай Белалов, който е и председател на Дискусионен клуб за социална местна политика.

"Не знам защо би дошъл десен на този протест, защото левият подход е точно този - проблемът е в концесията и оттам идват повечето недостатъци. Но който дойде, без значение какви са мотивите, щом не му харесва тази цена на водата, е прав, може да има и други решения, освен тези, които виждаме", каза още той.

Протест ще има днес и в Сапарева баня - срещу честото прекъсване на електрозахранването в района.