Саудитска Арабия осъди приетите от американския Сенат резолюции за конфликта в Йемен и за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

"Кралството осъжда приетата от Сената на САЩ позиция, която се основава на неверни твърдения, и отхвърля всякаква намеса във вътрешните му работи", заяви саудитското външно министерство в комюнике, публикувано от саудитската осведомителна агенция. "Кралство Саудитска Арабия потвърждава, че ще продължи да укрепва отношенията си със Съединените американски щати, но наред с това изразява безпокойство от позициите, изразени от уважавана законодателна инстанция на съюзническа и приятелска държава", добавя министерството.

То подчертава, че случилото се с Кашоги не отразява политиката на кралството и е крещяща намеса в неговите вътрешни работи.

Двете резолюции бяха приети в четвъртък с гласовете на сенатори демократи и републиканци, напомня АФП.

В първата се съдържа призив към президента Доналд Тръмп да изтегли американските въоръжени сили от боевете, които се водят в Йемен или са свързани с него, с изключение на американските сили, участващи в операции срещу "Ал Кайда" или съюзени с нея сили.

Във втората Сенатът посочва, че престолонаследникът Мохамед бин Салман е отговорен за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври.

Двете резолюции бяха плесница за дипломацията на президента Тръмп, който е много близък със саудитските власти, отбелязва АФП. Те обаче са със символично значение, защото няма да бъдат обсъждани в Камарата на представителите поне до полагането на клетва от новите депутати през януари. Освен това президентът вероятно няма да им обърне внимание, добавя АФП.