Археолози в Египет са направили важно откритие, съобщава Би Би Си и други световни агенции: намерили са гробница на древноегипетски първосвещеник, останала запечатана 4400 години.

Гробницата, намираща се в комплекса пирамиди в Саккара, на 30 километра от Кайро, има тесен вход и представлява четвъртито помещение, чиито каменни стени са покрите с цветни йероглифи и са издълбани със символи, изображения и фигури на божества и хора. Поразителни са техните добре запазени цветове – светло жълтото, наситено синьото и червеникаво-кафявият тон на човешката кожа, отбелязват учените.

„Цветовете са почти незасегнати от времето, въпреки че гробницата е на почти 4400 години“, казва генералният секретар на Върховния съвет по Античността в Египет Мустафа Вазирин, който нарича откритието „единствено по рода си през последните десетилетия“.

Гробницата, открита миналата седмица, датира от управлението на египетския фараон Неферикара Какаи (2477 пр.н.е. – 2467 пр.н.е.) от Пета династия, съобщава Ройтерс. Новинарсият сайт „Egypt Today“ добавя, че в гробницата, освен семейството на жреца, са пресъздадени и сцени, изобразяващи „изработване на керамика и погребална посуда, производство на вино, религиозни ритуали, музикални изпълнения, лодки и лов“.

Археолозите продължават разкопките и се надяват да открият и саркофага с останките на самия жрец.

Площад Славейков