Всички снегорини да се съберат в София и да стачкуват срещу БСП, а на връщане да почистят по една софийска улица. Това призова зам.-шефът на БСП Кирил Добрев. Той направи аналогия с протеста на големите строителни фирми от преди няколко дни, които събраха тежка техника в София, за да протестират срещу искането на БСП за проверка на качеството на пътищата у нас.

"Предлагам ново и иновативно решение в политическия живот. Предлагам всички снегорини да се съберат в София и да стачкуват срещу БСП, след като бъдат приети от АПИ, МС и НС и преди да си тръгнат за провинцията да си изберат по една софийска улица, да пуснат греблото и да си тръгнат. В София имаше само едно чисто трасе и това беше трасето на "Графа", където никой не минава", каза още Добрев.

Той припомни, че наскоро е имало клип от Велинград, където улицата се асфалтира при 5 см сняг. Според Добрев вчера в друга община са асфалитрали при 20 см сняг.

"Щом при 5 см се е получило, що да не пробват при 25 см. при положение, че 24 часа вали. Не ми задавайте въпроса защо този път след година и половина ще се напука и защо после пак ще се борим срещу този и онзи за некачествени пътища", заяви Добрев.

Той отговори на публикация на депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова (ГЕРБ) във фейсбук:

"Три часа от Благоевград до София. АПИ, кой почиства тази магистрала? Имена? Писна ми Борисов и ГЕРБ да са виновни!".

Според Добрев, който цитира публикацията, тя е била изтрита два часа, след като е била написана.

"Десислава Атанасова да не пита кой чисти пътищата, а как са проведени търговете. Тези, които строят пътища, са същите, които ги почистват. Тези са същите, на които дадохте 1,3 млрд. лв, за да си приберат техниката. Не питайте кой чисти, а как са проведени търговете, защото ако бяха проведени нормално в една нормална държава, щяха да спечелят най-добрите и пътищата щяха да са качествени и почистването нямаше да е на това ниво", каза Добрев.

Той припомни, че "миналата седмица група от фирми, които управляват ресурс от близо 10 млрд. европейски средства, стачкуваха срещу опозицията".

"Бяха извадили работници и тежка техника, докато босовете на фирмите бяха приемани на всички нива в държавата. Протестираха срещу това, че едва ли не опозицията плюе по бранша и че ги наричаме корумпирани. Нищо подобно или всъщност нищо не са разбрали от това, което сме имали като изявление. Ние сме недоволни от начина и от системата, която управлява европейските средства. Ние не сме недоволни от работниците, от инженерите, които вършат своята работа. Недоволни сме от начина, по който се възлагат поръчките, от начина, по който се изпълняват и от начина, по който се приемат накрая", каза Добрев.

На пресконференцията присъства и Веселин Тушинов, кандидат-кмет на с. Галиче на последните частични местни избори преди няколко месеца. Той заяви, че преди няколко дни за пореден път е била подпалена негова собственост - обор с храната за животните в него. Тушинов заяви, че това е извършено от близки до бившия кмет Ценко Чоков.

"Ние и хората в село знаем кои са извършителите. Това, че не можем да го докажем, не значи, че не са те. Спокойствие в селото имаше, когато бяха в ареста 11 месеца. След това всичко се върна - старата песен на нов глас", каза Тушинов.

И допълни, че преди два месеца е била запалена друга къща на свидетел по делото срещу Ценко Чоков, а малко преди това негов застъпник е бил бит в заведение в Бяла Слатина пред "100 свидетели".

"Момчето вече не иска да подава жалби, да се оплаква, защото полиция и държава няма", обясни Тушинов.

Според него всяко едно домакинство в селото се страхува.

"Ситуацията излиза извън контрол. Няма държава, няма закони в това село. Надявам се да има някаква намеса, някаква помощ за хората, които живеят там. Както са тръгнали нещата няма да остане един свидетел срещу тази група. Ние ще бъдем унищожени и изгонени от село", заяви Тушинов.

По този повод Добрев призова шефът на РПУ-Бяла Слатина Красимир Йончев да бъде освободен от вътрешния министър Младен Маринов.

"Няма как в неговото присъствие да се възстанови реда. Село Галиче е символ на ретро-мутренската държава. Това е селото с най-много палежи и побои на глава от населението на нашата малка държава. В селото страхът, омразата и безнадежността са просто ежедневие", каза Добрев.

Той заяви, че БСП е пуснала много жалби за последните избори в селото.

"С помощта на Граждани за европейско развитие кандидатът на Ценко Чоков беше избран за кмет. След голямата изборна победа с 23 гласа при 280 дописани жители, Ценко Чоков беше пуснат за лечение под домашен арест. Същото се случи преди това и с групата от 7-8 елемента, които тормозеха селото и в момента мога да кажа, че всички са на свобода", каза Добрев.

Той заяви, че ако не бъде освободен шефа на РПУ-Бяла Слатина от БСП ще искат оставката на вътрешния министър.

"По негово време (на Красимир Йончев - б.р.) са извършени всички побои и всички палежи в Бяла Слатина. Върнат е на работа преди 6 месеца и атмосферата в общината продължава да бъде същата", каза Добрев.