Синдикатите в България налагат "диктатура на пролетариата", заяви днес шефът на Българската стопанска камара Радосвет Радев. БСК представи своето традиционно проучване "Годината през погледа на бизнеса".

"10 години в страната се е увеличавала данъчно-осигурителната тежест. Ако тези пари бяха останали в бизнеса, работодателите щяха да задържат квалифицираните си работници, вместо те да заминават в чужбина", заяви Радев.

България е страната в ЕС с най-ниска данъчно-осигурителна тежест.

Думите на Радев са коментар по повод изказвания на финансовия министър Владислав Горанов, според когото работодателите са виновни заради липсата на работна ръка у нас, тъй като са подценявали труда години наред и заради това добрите работници са избягали зад граница. Според Радев синдикатите прескачат бизнеса и преговарят ключови въпроси като вдигането на минималната заплата или максималния осигурителен доход директно с правителството.

Според Радев държавата изземвала ресурси от бизнеса постоянно под формата на данъци и осигуровки, и ако те не се увеличават, умните млади българи щели да работят у нас с добри заплати.

БСК е анкетирала 740 фирми - нейни членове, като над 75% от тях очакват догодина ръст на енергийните цени, на цените на суровините, както на фискалната и регулаторната тежест. 14% посочили, че ще правят съкращения догодина, 27% - че не предвиждат промени в персонала. Бизнесът е все по-песимистичен - 36% очакват икономиката да расте, спрямо 41% през 2017 г. 26% очакват спад.