Имало e основателни предположения за корупционна практика – на съпругата на Александър Ваклин й било намекнато лично от Десислава Иванчева, че те следва "да дадат нещо", тъй като реализират огромни печалби.

Това е причината, поради която с появяването на напълно непознатия дотогава Александър Ваклин буквално на портала на КПКОНПИ (по думите на шефа на отдел в антикорупционната дирекция Деньо Денев) да му се обърне внимание. Лично въпросният Денев го отвел при прокурор в спецалиизираната прокуратура.

Иначе самият Денев, който днес свидетелства по делото срещу Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, не си спомни преди това в практиката си такава реакция спрямо сигнала на друг жалбоподател.

Има и други интересни съвпадения:

Когато Ваклин идва непознат на портала, в КПКОНПИ вече са наясно за практики на бавене на преписките в "Младост" - имат разпоредени по-рано оперативно-издирвателни мероприятия. От прокуратурата. Не стана ясно докъде е това досъдебно производство в момента.

Така Деньо Денев отвел веднага бизнесмена при специализираната прокуратура, където го поели.

Ваклин качва "влака в движение" и се разпореждат специални разузнавателни средства и разследване - без практически дори да му е поискан подкуп.

Това бяха акцентите от проведения за няколко часа разпит на Денев, който е шеф на отдел в КПКОНПИ, а преди е работил в ДАНС.

Друго интересно е, че тяхната дирекция е била част от ДНАС до 23 януари, когато заработва Законът за КПКОНПИ. Така постановлението за възлагане агентите го получават като сужители на ДАНС. После станали "заварено положение"...

Биляна Петрова попита свидетеля: всеки ли, ако иде, ще го посрещне шеф на отдел в ДАНС, и ще му приемат сигнала. На това той отговори: "Разбира се".

"Бих искала и аз да ви подам няколко сигнала в момента", заяви подсъдимата.

На това адвокатите й я спряха, че той е тук като свидетел, а не... "за да ползва неговите услуги".

Докато Денев даваше показания, Биляна Петрова направи рязък процесулен "завой", като поиска нов разпит с него - по процедура за оказване на натиск и страдание.

Тя твърди, че служителят я е заплашвал при "беседа" в сградата на "Г. М. Димитров" на 18 април - след показния арест на двете.

"Казахте ли ми, че ако не подпиша дадените от вас протоколи за разпит, съм труп", разплака се бившата зам.кметица на "Младост".

После обаче се размисли, че май не бил Денев, а негови колеги от КПКОНПИ.

"В деня на задържането мисля, че бяха с надпис от КОНПИ – първия ден бяха с маски, втория бяха без маски. Не ми дадоха визитни картички", каза Петрова.

Били трима, но тя мисли, че Денев влязъл "за много малко".

"Един играеше лошото ченге, един играеше доброто, той беше неутралното."

Свидетелят я гледаше невъзмутимо и каза, че не й е оказвал натиск никога.

Поради тази причина съдът допусна за другото заседание още двама свидетели от КПКОНПИ - същите, за които тя твърди, че са я заплашвали в ареста заедно с Деньо Денев.

Втори път ще бъде призован на разпит и Александър Ваклин. Това е във връзка с изтичащите в публичното пространство СРС, на които с неизвестно лице той дискутира фрази за "15 000 за спецпрокуратурата".

 

Отново искане за "домашен арест"

На края на днешното заседание, защитниците и на тримата поискаха за пореден път съдията да ги пусне от ареста. Емануил Йорданов, който защитава Биляна Петрова препоръча на прокуратурата да гледа "Средноищен експрес" - филм, който разказва за турските затвори през 70-те години. Той намеси и омбудсмана Мая Манолова, която разпространи снимки от следствения арест, след като Иванчева и Петрова не излязоха на свобода. 

Самите подсъдими поискаха също да излязат, а прокуратурата - да не ги пускат.
 

Съдия Иво Хинов обяви, че ще се признесе, но в сряда. Вече два пъти той пуска Иванчева и Петрова под домашен арест, а Апелативният съд отменя неговите решения.