Европа потвърждава ролята на Украйна като стратегическа страна в транзита на газ, гарантираща сигурни, устойчиви и на достъпни цени доставки за континента.

Това се казва в съвместно изявление по повод състоялия се днес в Брюксел Съвет за асоцииране „ЕС-Украйна“. От Киев за участие пристигна украинският премиер Володимир Гройсман.

Двете страни се споразумяха да подобрят прилагането на съществуващите ангажименти в енергийния сектор. Съветът изтъкна необходимостта от завършване на отделянето на операторите на преносните системи (ОПС) в електрическия и газовия сектор в съответствие с изискванията на Съюза. Приветствани бяха назначаването на ново ръководство на компанията „Укренерго“, както и напредъка в създаването на Фонда за енергийна ефективност.

Брюксел и Киев се разбраха за необходимостта от гарантирането на свободата на медиите и създаването на плуралистична медийна среда в бившата съветска република. Необходимо е също подходящо финансиране на държавните радио и телевизия преди започването на изборния цикъл през 2019 г. Догодина в страната ще избират първо президент, а по-късно – парламент.

Журналистите и гражданските активисти трябва да бъдат защитени от нападения. Двете страни заявиха, че съжаляват за инцидентите и заплахите в тази посока напоследък. За да бъдат предотвратени подобни атаки, Съветът наблегна на необходимостта от увеличаване на усилията виновните да бъдат изправени пред съда. Това се отнася и за причинилите смъртта на активистката Екатерина Гандзюк. Тя почина през ноември, след като през лятото бе залята с киселина.

От изключителна важност е и въвеждането без повече закъснения на напълно функционираща и ефективна система за проверка на електронните декларация за доходите. Двете страни се разбраха да бъде премахнато задължението такива декларации да се попълват от активисти, борещи се срещу корупцията.

Съветът за асоцииране е разтревожен сериозно от влошаването на ситуацията с човешките права в контролираните от проруски сепаратисти райони на Донецкаи Луганска области.

Участниците в днешната среща потвърдиха подкрепата си за резолюцята на Съвета за сигурност на ООН за свалянето на малайзийския самолет в Украйна през лятото на 2014 г., при което загинаха 298 души. Те призоваха Русия да поеме отговорност и да сътрудничи на разследването.

ЕС е готов да предприеме мерки за засилване на своята подкрепа, и по-конкретно, на пострадалите от положението в Азовско море региони на Украйна, обяви върховният представител за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Съюзът има намерение да изпрати оценъчна мисия в страната в началото на 2019 г.