Премиерът Бойко Борисов коментира във Виена новината, че мажоритарен собственик на "Юлен" АД е Марк Жирардели.

"И аз като вас слушам. Това чух вчера. Това можеше да бъде направено преди години. Безспорно Марк Жирардели е на световна величина и за всеки туризъм, курорт и държава, да имаш подобни инвеститори е нещо много хубаво. Но защо точно сега, не мога да се наемам да коментирам, все пак е частен бизнес. Доколкото знам се среща с нашите министри и така или иначе темата "Банско" трябва да я развързваме и да отиваме към решение, защото е един прекрасен курорт", каза Борисов, цитиран от "Фокус".

И допълни. че в Австрия хората изкарват милиарди от туризъм:

"С пъти, пъти, пъти, пъти повече лифтове, писти и никаква екология. Тук няма ли "зелени"? Ако нашите "зелени" дойдат, ще ликвидират целия бранш в Австрия, който има около 30-40% провинции и си изкарват хората хляба от това. Аз съм горд, че България може би има най-силните зелени организации в света. Такива силни организации аз не мога да си представя другаде да ги оставят да съществуват. Но нашите са такива, че успяват. Както виждате, 20 години няма правителство, няма президент, който да намери смелост и кураж и да каже: "Това все пак е едно правилно решение да се развива туризма."

Междувременно след появилите се въпроси не е ли в конфликт на интереси министърката на туризма Николина Ангелкова като ресорен министър, чийто съветник Жирардели има интереси в този бизнес, от ведомството на Ангелкова решиха да уточнят, че не бил съветник, а посланик на българския туризъм. И то в периода декември 2014 година-началото на 2016-а. Това е изненадсващо предвид факта, че лично Ангекова преди седмица го представи като действащ посланик. 

Иначе Борисов днес допълни че европейските държави са длъжници на Африка. Той участва във форума на високо равнище ЕС - Африка, провеждащ се под егидата на Австрийското председателство на Съвета на ЕС, предаде "Фокус"

"Поздравявам колегата Курц, че си избра една модерна, приятна, лесна тема, не като Западните Балкани", каза Борисов.

И допълни:

"До сега ние като Европа се отнасяхме подценяващо към Африка, главно по отношение на това колко пари ще дадем за Африка и колко мигранти ще дойдат от там. И мисля, че това не е печеливш процес".

Той уточни, че днешната среща цели да насърчи частния сектор да инвестира повече в Африка, както и да се повиши нивото на образование там, с оглед и демографският бум, който се наблюдава на континента. Трябвало да се направи и необходимото да се задържат младите там, за да се повдигне нивото на този регион.

"Това е целта на днешното мероприятие, а тези които водят статистика, могат да сравнят Съвета в София между ЕС и Балканите, където нито една страна не отсъстваше, с днешния. Давам тема за размисъл на моите критици", допълни Борисов.

И продължи:

"Усещането на всички е, че до сега Африка се подценяваше много. Действително има държави, които са много по-уредени, по-напред, но има и други, които просто са в състояние на режим по отношение на свобода на медиите, права на човека и т.н. Така че всички ние трябва много да помогнем на Африка, те самите трябва много да си помогнат, но това е една първа крачка"

Борисов отбеляза, че до 2020 г. ЕК трябва да събере 43 млрд. евро във фондовете за Африка. Но фактът, че толкова много държави отсъстват от днешното заседание, е показателен.

"Първо не всички искат да са като едно цяло, когато преговорят с някоя от страните в Африка и това един изключително труден и сложен процес", обясни Борисов.

Според Борисов мерките, които ще се вземат по отношение на мигрантите, ще дадат ефект след десетилетия.

"Само преди стотина година този континент беше колониална собственост и всичките им природни ресурси бяха изсмуквани по един безпощаден начин. България не е била колониатор, но бидейки в ЕС, сме съпричастни и участваме, като подпомагаме различни държави. Така че много от европейските държави са длъжници на Африка", кааза Борисов.