Премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството е успяло да договори с Еврокомисията намаление на глобата за БЕХ от 300 милиона евро на 77 милиона.

Пред журналисти в Австрия, където е на срещата ЕС - Африка, Борисов коментира глобата, наложена от ЕК на Българския енергиен холдинг и две от дружествата под "шапката" му - "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". Причината е заради блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС.

Трите търговски дружества ще платят глобата от печалба, а не хората, каза Борисов от Виена.  

Енергийният министър обясни, че според ЕК трябва да има възможност българският оператор "Булгартрансгаз” да бъде приватизиран и да влезе чужд оператор. На въпрос как ще реагира България след санкцията, Борисов заяви, че страната ни реагира вече повече от две години в преговорите, които водим с Европейската комисия.  

"Когато ЕК ни препоръча в лицето на своя комисар, да приватизираме тръбите на газопреносната система. Представете си нашето правителство да беше вкарало решени и днес да ме питате защо правителството взе решение да приватизира тръбите и в тези конкурси за приватизация да дойдат най-големите, руски, турски, какви ли не компании. А заглавията какви щяха да бъдат: "Борисов дава тръбите на България”. Тогава ние влязохме в парламента, поискахме да ни разрешат да преговаряме с комисията. 100% - пълно мнозинство казаха "не". Започнахме от 300 млн. евро. Аз преговарях веднъж, Томислав Дончев около 100 пъти. Свалихме ги на 150, на 140 и сега последно на 77 млн. евро”, коментира Борисов пред български журналисти в Австрия.

"Това беше минималната сума, която успяхме да договорим, всички останало означаваше приватизация на газопреносната ни система. Представете си какво бихте ме питали, ако не бяхме платили 77 млн. евро, а големи чужди компании ни бяха взели собствеността, държавната, върху газопреносната система. Така че толкова по този въпрос и да не плашат хората, че ще плащат те тази цена, ще си я платят трите търговски дружества от печалби”, заяви Борисов.

"Няма друг вариант освен приватизация, това са европейските правила - навсякъде се приватизира, в България не се", добави още Борисов по темата.