"Манчестър Юнайтед" отпрати Жозе Моуриньо след два сезона и половина начело на "червените дяволи". Клубът съобщи за раздялата с официално съобщение.

В неделя "Юнайтед" бе сразен от "Ливърпул" с 1:3. Отборът е на 19 точки от лидера и на 11 от четвъртия "Челси". Тимът играе слабо и дефанзивно, а треньорът се изпокара с много от основните си футболисти.

Неофициално се твърди, че неустойката на португалеца възлиза на стойности между 12 и 22,5 милиона паунда. Въпреки това босовете на "червените дяволи" ще решиха на стъпката. Договорът на Специалния изтичаше през юни 2020 г.

В съобщението се казва, че до края на сезона отборът ще бъде воден от временен наставник. През това време ръководството ще направи "задълбочено проучване" за постоянен треньор.

Според Би Би Си и.д. мениджърът няма да е един от помощниците на Жозе - Майкъл Карик. Нито пък шефът на футболната академия на клуба Ники Бът. Британската обществена медия опровергава и информациите за бившия наставник на "Арсенал" Арсен Венгер.

В първия си сезон начело на "Юнайтед", когато наследи Луис ван Гаал, Жозе Моуриньо спечели трофея "Къмюнити шийлд", а също така Купата на Лигата и турнира Лига Европа. След това обаче "дяволите" тръгнаха зле, макар че през миналия сезон заеха второто място във Висшата лига.

В настоящия доскорошният властелин в Англия записа тъжен рекорд със своите 26 точки - най-слабият актив в историята на Премиърлийг. В средите на привържениците на клуба цари огромно недоволство от остарелия и дефанзивен начин на игра.

Жозе Моуриньо си тръгва от базата в Карингтън, возен от шофьор в лимузина Jaguar.

Жозе Моуриньо не си говори с най-скъпия футболист в историята на "Юнайтед" - Пол Погба, когото закотви на пейката. Обтегнати са също така отношенията му с разжалвания капитан Луис Антонио Валенсия, с Антони Марсиал, Маркъс Рашфорд... Говори се, че една от причините Марсиал и Давид де Хеа да не искат да преподпишат договорите си е именно Моуриньо.

Въпросът пред клуба сега е кой ще наследи Жозе. След оттеглянето на сър Алекс Фъргюсън "Манчестър Юнайтед" имаше четирима треньори - Дейвид Мойс, Райън Гигс (временно), Луис ван Гаал и Жозе Моуриньо. Като изключим Гигс, всички останали се провалиха.