Пенсиониран американски полицай съди студиото и стрийминг услугата Netflix за клевета, съобщи Engadget. Причината е популярното им документално шоу "Създаването на убиец" ("Making a murderer").

То разказва за истинския случай на Стивън Ейвъри, американец от Уисконсин, изкарал 18 години в затвора за сексуално нападение и опит за убийство, оправдан с ДНК тест, и осъден за друго убийство през 2007 г - на Тереза Холбак, 25-годишна фотографка.

Един от детективите, работили по втория случай, е Андрю Колбърн. Той съди студиото, тъй като епизод от двата сезона на шоуто намеква, че той е изфабрикувал доказателства, като същевременно е пропуснал ключова информация за убийството на Холбак. 

Става дума за специфична сцена, която показва близък кадър на епруветка с кръв с дупка отгоре, което според Колбърн е резултат от обичайните процедури при пренасяне и съхраняване на доказателствата, не манипулация.

Шоуто и преди е критикувано за неточности, а адвокатите на бившия полицай са се заели с трудна задача, тъй като делата за клевета от този тип в САЩ трудно се печелят. Netflix пък обаче може да загуби много пари в евентуално извънсъдебно споразумение. Пък и репутацията на вече популярното студио към видеострийминг услугата ще пострада сериозно.