Въпреки несъгласието на работодателите, очаква се от 1 януари догодина минималната работна заплата (МРЗ) да се повиши на 560 лева спрямо тазгодишните 510 лева.

На днешното си заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда проектопостановлението на Министерския съвет за определяне на новия й размер. С ПМС-то се определя и минималното почасово заплащане от 3,37 лева при 8-часов работен ден и 5-дневна работна седмица. 

Повишават се и предвижданията за ръст на компенсациите на един нает за 2018 г. от 6,6 на сто до 8,4 на сто през 2019 г. 

"Стабилните макроикономически показатели и търсенето на висококвалифицирана работна ръка са предпоставка за увеличение на всички доходи. Очакванията са да се запази положителната тенденция за нарастване на средната работна заплата от последните години", пише в предложението на правителството.

Работодателите  се обявяват против увеличението на минималното възнаграждение. В становището на Българската стопанска камара се отбелязва, че предвиденият ръст от 9,8 на сто на минималната заплата за 2019 г., не съответства на ключови параметри, регламентирани в ратифицираната в началото на тази година Конвенция 131 на Международната организация на труда.

Определеният ръст надвишава с 3,4 на сто процентни пункта кумулативния ръст от 6,4 на сто от прогнозната производителност на труда (3,3 на сто среден ръст до 2021 г.) и средногодишната инфлация за 2019 г. от 3 на сто.

Според БСК значителният общ спад на заетостта в страната от над 69 хил. души в периода 2016-2018 г. има ясна връзка с високото и нарастващо отношение на минималната работна заплата към средната за последните три години в повечето административни области. 

НСТС ще обсъди още и предложението на КТ "Подкрепа" за увеличение на възнаграждението за нощен труд. Синдикатът предлага то да стане процент от минималната работна заплата за страната - 0,5 процента от нея за един час нощен труд. Така при минимална работна заплата 560 лева - заплащането за час нощен труд би станало 2,80 лева. Сега нощният труд е 25 стотинки на час, по ценоразписа от 2017 г.  

Според БСК след повече от единадесет години е възможно нормативната разпоредба за нощния труд да бъде преразгледана, но се отбелязват и исканията на Асоциацията на организациите на българските работодатели за отпадане на добавката за т.нар. "клас прослужено време", отпадане на задължението за заплащане на първите три дни болнични от страна на работодателя, въвеждане на механизъм за определяне на минималната работна заплата и др.

Бизнесът настоява всички въпроси да бъдат разглеждани успоредно. БСК отбелязва още, че счита, че скокообразното нарастване на добавката за нощен труд, предложена от КТ "Подкрепа", не е приемливо. 

В крайна сметка решението за нощния труд опря до... работна група. Такава ще се създаде в началото на 2019-та с участието на социалните партньори във връзка с идеята за увеличаване на минималната цена на нощния труд, съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след днешното заседание. КТ "Подкрепа" предлага възнаграждението за нощен труд да е не по-малко от 0.5% от основната работна заплата. Работодателите не подкрепят това предложение.