След като месеци жителите на Лос Анджелис се чудеха какво става под краката им, във вторник най-накрая те ще могат да хвърлят поглед на транспортните тунели, които пробива компанията на Илон Мъск Боринг къмпани (The Boring Company), информира американското издание "Ю Ес Ей тудей", цитирано от БТА. 

Милиардерът покани медиите на събитие, организирано от Боринг къмпани в Хоторн, предградието на Лос Анджелис, където са ракетният завод на СпейсЕкс (SpaceX) и дизайнерското студио на производителя на електромобили Тесла (Tesla). Мъск е главен изпълнителен директор на СпейсЕкс и Тесла.

Очаква се той да представи тунел, който да разшири концепцията за свръхскоростната система хиперлуп (Hyperloop). Минималните очаквания са за идея как коли могат да бъдат качвани на платформи и транспортирани през подземна тунелна мрежа като начин да бъдат избегнати задръстванията по магистралите. Максималният вариант е тунелите да бъдат съчетани с технологията хиперлуп, така че да работят подобно на пневматичните съобщителни системи в офис сградите, при които сгъстен въздух тласка капсули по тръбите. 

В момента няколко компании се опитват да разработят система хиперлуп, която да транспортира пътници и товари със скорост над 1000 км в час. Мъск е известен с таланта да превръща широките си интереси в доходен бизнес. СпейсЕкс стана успешна компания за изстрелване на ракети на ниска цена, а Тесла преоформя света на автомобилите с електрическите си коли.

Интересът на милиардера към прокарването на тунели бе породен от раздразнението му от пословичните задръствания в Лос Анжелис.