"Ски шампионът Марк Жирардели се оказа собственик на дружеството, концесионер на най-големия ни ски курорт. Миналата година по това време Гинка Върбакова се оказа купувач на ЧЕЗ. Днес Марк Жирардели купува "Юлен". Само може да се питаме какво ще се случи оттук нататък. Може би през лятото концесиите на Черноморието ще отидат при Майкъл Фелпс".

Така депутатът от БСП Крум Зарков коментира новината, че собственик на фирмата-концесионер на Банско "Юлен" е Марк Жирардели. Според Зарков подигравката с българските граждани е достигнала своя апогей.

"Български граждани се изправят едни срещу други", каза още Зарков, като припомни, че е имало протести за и против изграждането на втори лифт.

"И двете искания са легитимни и те могат да бъдат съчетани. Напълно възможно е да се осигури едно развитие на туризма ни в това число зимния, в това число чрез строеж на лифтове при спазване и опазване на природните ни паркове. За това трябва честност от страна на държавата и от страна на концесионерите", каза Зарков.

От БСП настояват за пълна информация относно собственика на "Юлен" -  кога го е придобил, срещу колко пари, какво е отношението му към концесията, към евентуални нарушения по тази концесия, за които се говори.

"Това, че българската икономика последователно и сигурно минава в ръцете на подставени лица, е факт очевиден за всички с изключение на правителството", каза още Зарков.

Според него докато истинските контрагенти се крият зад подставени лица и офшорки и държавата се прави, че не го вижда, "няма да имаме лифтове, а скоро няма да имаме и планина". 

"Отправям към Борисов призиви, така както е решил да не се приватизира "Булгартрансгаз" го призоваваме да последва нашата програма или нашите предложения всички стратегически за националната сигурност обекти да бъдат забранени за приватизации, включително за концесии. Щом така е загрижен, да спре веднага концесията на летище София".

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя призова управляващите да помислят върху предложенията на БСП да не се дават на концесия плажовете, жп инфраструктурата. Лидерът на БСП заяви, че техен евродепутат ще зададе въпроса на еврокомисаря по енергетика дали наистина ЕК е поставяла на българското правителство условие за приватизация на "Булгартрансгаз", както твърдят управляващите.

"От ЕК ние такова нещо не сме чували официално и публично да я заявено. Първо искаме да изясним това. Искала ли е Европа от нас да си приватизираме мрежата", каза Нинова.

Тя заяви, че БСП няма доверие в решенията на КЕВР по повод вдигането на цената на водата. Затова от БСП иницииарат изслушване по темата в парламента. Според Нинова подадените по документи инвестиции не отговарят на реалността и не са довели нито до подобряване на състоянието на мрежата, нито на качеството на услугата, нито на качеството на водата.

"Смятаме, че е необходима една открита и прозрачна процедура. Да дойдат и да обяснят на какво основание вземат тези решения, независим орган ли е КЕВР или има някакви зависимости от монополисти. Уважаеми управляващи и независим КЕВР, с тези решения убивате българската икономика, българското производство, фалирате малък и среден бизнес. По-лошото е, че изправяте пред невъзможност българи да използват елементарни услуги. Вие представяте ли си в XXI в. хората се отказват от услуга топла вода, защото не могат да си я платят", каза още Нинова.