Кремъл днес отхвърли като необосновани двата нови американски доклада, в които се твърди, че е имало руска политическа дезинформационна кампания в социалните медии, свързана с президентските избори в САЩ, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

В докладите, разпространени вчера от сенатската комисия по разузнаването, се казва, че опитите на Москва да помогне на Доналд Тръмп в кандидат-президентската му кампания през 2016 г. през социалните медии са били по-широко разпространени, отколкото се мислеше по-рано. 

Организирани групи от руски тролове са работили, за да откажат чернокожи гласоподаватели, които традиционно гласуват за демократите, от участие в изборите и да "размият границите между истина и измислица", предаде Асошиейтед прес. 

В докладите на частни експерти се твърди, че намесата на Москва в изборите чрез социалните медии е включвала опити за разделяне на американците расов и идеологически признак, предаде Ройтерс.

Кремъл многократно отрече всякаква намеса в политиката на САЩ, твърдейки, че обвиненията са част от политически мотивирана антируска кампания.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред журналисти, че не разбира какво се има предвид в доклада, защото в него има "общи претенции, обвинения, някои от които са ни напълно непонятни", предаде ТАСС. "Смятаме, че това са напълно необосновани твърдения", заяви Песков.

Той подчерта, че руската държава и руското правителство не са имали и нямат нищо общо с намеса във вътрешните работи на други държави, още повече с такива "абстрактно описани".