Eдна от топ-компаниите в производството на смартфони, в последните 2 години - Lenovo, остана шампион само на бюджетните решения. Но дори и там другите големи китайски компании - Xiaomi, Huawei и OnePlus, водят на някогашния гигант.

Затова и Lenovo готви мега-флагман за първите месеци на 2019 г. - новият Z5 Pro GT. 

Той ще е пореден смартфон на пазара без досадния черен правоъгълник в горната част на дисплея, като вместо това ще се разчита на "старомоден" слайдър - екранът ще се плъзга леко надолу, за да разкрие вътрешните камери и сензори - за селфита, лицево разпознаване и видеоразговори.

Но голямата изненада е в другия, по-важен хардуер на Z5 Pro GT - а именно, 12-те гигабайта оперативна памет. Повечето хора нямат толкова RAM в настолните си компютри, в които 8GB все още е стандарт за офисни машини. В добавка моделът ще се предлага с до 512 гигабайта флаш-памет.

Освен това новият смартфон ще е с най-новият процесор на Qualcomm - Snapdragon 855, който засега не е инсталиран в нито един смартфон. Дисплеят, който ще заема вероятно около 95% от предния панел, ще е 6,4 инча, AMOLED, и с резолюция 2340х1080 пиксела. Две камери ще снимат вътре, две - от задната страна, а 3350 милиамперчасова батерия ще захранва всичко. Флагманът дори е запазил 3,5 мм жак за слушалки, който повечето компании вече не инсталират.

Предварителни поръчки ще могат да се правят от 15 януари догодина, като първите смартфони ще бъдат пратени на 24-ти. По-евтината версия ще е с 6 GB RAM и 126 гигабайта флаш-памет, и ще струва около 390 долара. Описаният горе по-мощен вариант ще е 640 долара - пак значително по-малко от най-скъпите флагмани в момента.

Лошата новина е, че ревютата на новия плъзгащ се екран, който е налице в по-евтиния модел от среден клас Z5, не са добри - конструкцията оставя много празно място, а и тъй като освен камерите, екранът крие и основния говорител, за да проведеш разговор, трябва да го отвориш.

Новият Lenovo няма да има и 5G, но това едва ли ще е проблем за 99% от потребителите по света.