Лиляна Павлова няма да е министър от 1 януари 2019 г. Това става ясно от проект за решение за структурни и персонални промени в Министерския съвет, внесени в Народното събрание от премиера Бойко Борисов. С него се предлага закриване на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС и освобождаването на Павлова от поста й.

Документът е с дата 17 декември и е в дневния ред на депутатите за последната пленарна седмица преди коледната ваканция. Планът е Народното събрание да гласува освобождаването на Павлова в 9 ч. сутринта в четвъртък.

В самото проекторешение пише, че ако бъде прието влиза в сила от 1 януари догодина.

Мотивът на премиера Борисов за министерската рокада: министерството на европредседателството трябва да се закрие във връзка с приключването на ротационното Трио председателство Естония - България - Австрия. Датата за това е 31 декември 2019 г. 

След гласуването по конституция Лиляна Павлова трябва да се върне като депутат в Народното събрание. Тя беше водач на листата на ГЕРБ във Варна на парламентарния вот през 2017 г. Освен ако не й бъде предложен друг пост. Към момента премиерът няма планове тя да е титуляр в друго министерство, става ясно от проекторешението.

Министерският съвет се подготвя за закриването на министерството на Павлова. Това ще бъде направено от специална комисия, която ще трябва да опише подробно имуществото на ведомството, да предаде архивите му, а материалната база ще бъде предоставена на други институции. В министерството по правилник работят 70 души. Тези, които са със статут на държавни служители ще могат да се прехвърлят в други администрации. Това не важи за назначените на обикновен трудов договор. Всички освободени служители ще получат обезщетения, пише в проекта за постановление на Министерския съвет.

Лиляна Павлова ще се отчете пред Народното събрание като министър на европредседателството утре за последен път. В комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове тя ще бъде изслушана "във връзка с отчета по темите и досиетата, включени в 18-месечната програма на Съвета на Европейския съюз (1 юли 2017 г. – 31 декември 2018 г.)".

Тя бе министър във всички три правителства на Бойко Борисов досега. В първите две от тях - на регионалното развитие и благоустройството, като пътят й към титулярното място бе открито след избора на Росен Плевнелиев за президент. Тя бе негов заместник в строителното ведомство.