Белгийският премиер Шарл Мишел обяви тази вечер, че подава оставка.

Това стана, след като социалистите и „зелените“ във федералния парламент в Брюксел поискаха вот на недоверие срещу правителството. От парламентарната зала Мишел отиде на среща с крал Филип.

Само преди седмица управляващата коалиция бе напусната от най-голямата партия в нея – Новофламандския алианс (НФА). Тя се оттегли, недоволна от подкрепата на кабинета за Пакта на ООН за миграцията.

Редица политици в Европа смятат, че споразумението, одобрено миналата седмица в Мароко, ще доведе до увеличаване на имиграцията, докато в ЕС се чуват все повече гласове за нейното ограничаване. България реши да заеме позицията на въздържала се.

В неделя в Брюксел бе проведена многохилядна демонстрация на крайната белгийска десница срещу миграцията.

След оттеглянето на НФА в коалицията останаха само валонското Реформаторско движение (РД) на Шарл Мишел и две фламандски партии. Тя обаче загуби парламентарното си мнозинство.

Редовните парламентарни избори в Белгия трябва да се състоят през май 2019 г. И затова е възможно крал Филип да помоли Жан мишел да остане на поста си, макар и като служебен премиер с ограничени правомощия. Монархът може да се опита да разговаря и с лидерите на партиите в опит да разреши правителствената криза.