Две прасета ще бъдат разфасовани в центъра на Пловдив на 26 декември. Вчера от общината обясниха, че целта е да бъдат показани българските традиции за Коледа. Новината беше обявена от кмета Иван Тотев по време на сесия на Общинския съвет.

"Тъй като вече много хора, особено от по-малките пловдивчани, нямат много възможност да ходят по селата и да се запознаят отблизо с традициите, то ние решихме в община Пловдив да направим така, че традициите да дойдат в града", каза Тотев.

И продължи

"Има една прекрасна коледна елха На 26-ти там ще приготвим по стар български обичай, заедно с коледари, ще разфасоваме две прасета. Всички сте поканени да спазим заедно тази традиция".

Тотев каза още, че ще има "една голяма скара, вино, хляб, кисели краставички. лютеница". Но предупреди, че "община Пловдив не може да фактурира повече от две прасета".

"Това е плашещо и неприемливо, няколко дни след това Пловдив ще бъде Европейска столица на културата. В това нещо виждам един евтин пиар кметът Тотев да си скрие провала с инфраструктурните проекти за Пловдив 2019", коментира пред бТВ общинският съветник от БСП Иван Петков.

Пенка Деведжиева от Реформаторския  блок се надява решението да бъде преосмислено. 

"Моето внимание беше привлечено преди всичко от коледарите, но впоследствие разбрах за тези трупни парчета меса, които ще висят. За мен това е  принизяване на една такава традиция. Традициите не са само кулинарията. Иначе и във Виена има къщички с вурстчета и греяно вино. Мисля, че по доста по-интелигентен начин могат да се представят традициите", каза тя.

Не знам защо трябва да се пазят традиции по този начин, отбеляза и журналистът Ваня Драганова.

"Да свършим работата до край. Доколкото ми е известно прасето трябва да се хване, то бяга, опитва се да се спаси, след това се коли. Като ще приобщаваме децата към традициите...", каза още Драганова.

Общинските съветници отбелязаха, че ако обикновен граждани разфасова прасе на тротоара го очаква глоба.

Малко след това пред Нова ТВ самият Тотев заяви, че не е имал сериозни намерения да се колят прасета в центъра на града. Думите му са били провокация и с цел да се повдигне дебат за спазването на традициите в контекста на съвременното изкуство.

"Това беше хубав социален експеримент, който направихме", каза Тотев.