Стартът на издаване на лични карти с електронна идентификация се отлага с още година - така срокът става 1 януари 2020 г. Това решиха депутатите с промени в Закона за българските лични документи, но по любимата на управляващите практика - с препратка през съвсем друг закон. Ако текстът не беше приет обаче, МВР трябваше да започне да издава документи с чип от 1 януари догодина. Това не е възможно - в момента тече обществената поръчка за избор кой ще печата новите лични документи. Стойността на търга е 238 млн. лв. Очаква се тя да приключи през лятото догодина.

„С току-що приетия закон не се отлага въвеждането на електронната идентификация, а на новата система за издаване на българските лични документи. През 2008-2009 г. се проведе предишната паспортизация, с която се утвърдиха сегашните образци на български лични документи. С промените в закона от 2016 г. се въведоха нови образци на български лични документи, а именно лична карта с електронен носител, паспорт с електронен носител и третият документ са свързани с пребиваването на чужденци. През миналата година МВР започна подготовка за този процес на въвеждане на новата система за централизирана персонализация", обясни зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

И добави, че се надява да може да се спази новият срок.

Първоначално процесът трябваше да стартира през 2016 г., но това не се случи заради несъстояли се административни и законодателни промени. През февруари 2016 г. МВР обяви обществена поръчка за "изграждане, поддръжка и експлоатация на централизирана система за персонализиране на български лични документи" с прогнозна цена от 484 223 300 лв. Причината за голямата сума - ставаше дума за пълна подмяна на системите, машините, софтуера и т.н. по издаването на български лични документи.

Този търг обаче бе спрян по искане лично на премиера Бойко Борисов - поръчката на МВР "изгоря" покрай още няколко мащабни търга като този за два от лотовете на магистрала "Хемус" и други. Официалният мотив: "големите" процедури да се повторят отново, но по правилата на новия Закон за обществените поръчки, който се приемаше тогава. Неофициалният - високата цена, а и заради магистралата и строежа й Борисов "се застрахова", твърдейки, че се правят внушения за фирмите, които печелят. При "Хемус" намеците стигаха до депутата от ДПС Делян Пеевски. Борисов пък заяви, че иска пълна прозрачност.

През декември 2016 г в закона бе заложен срок поетапното въвеждане на електронни лични документи, като това да започне от началото на 2018 г. С оглед на новия законов срок през май 2017 г. МВР обяви нов търг - за 13 181 000 лв. без ДДС, с предмет "Реализиране на национална схема за електронна идентификация“. Историята и на тази обществена поръчка приключи с прекратяването й през ноември 2017 г. Мотивът - "поради установяване на нарушения при откриването й, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията, при които е обявена процедурата". Така срокът в закона за издаване на лични документи с чип бе променен - на 2019 г. Сега бе променен отново.

Днес зам.-министър Красимир Ципов уточни още, че се предвиждат нови образци на паспорт с 10-годишна валидност и временна лична карта. Сега паспортите се издават за срок от 5 години, а идеята е вече да има и втора опция - за 10 години. Временната лична карта пък ще бъде за лица, на които им е наложена мярка за процесуална принуда за забрана за напускане на страната. Целта на това е намаляване на случаите на отклоняване от правосъдие. Броят на забраните за напускане на страната е около 1500-2000.