Красимира Хаджииванова и Елисавета Белобрадова - двете фурии зад проекта „Майко мила!,“ с удоволствие представят приложението „Майко мила! Бременна съм!“. Авторките го определят като истински добър спътник през 9-те месеца, който ще гледа да не забравяте нито едно изследване, нито един важен преглед, но и също така да не забравяте да живеете нормално и без много-много да се притеснявате излишно.

Какво представлява това приложение?

Един истински дигитален дневник на бременната, в който най-важната информация за периода на бременността е синтезирана и поднесена на достъпен и лесен език, с много лично отношение и грижа към всяка жена, казват авторките. Засегнати са всякакви теми, които потенциално могат да изскочат в тревожната глава на бременната – от хранене през спорт, движение, медицински въпроси, особености на всеки период, манипулации и прегледи.

Текстовете са съобразени с политиките и дейностите в българските болници, но са посочени и редица добри практики, които са характерни за най-добрите световни примери в областта на родовата грижа и също биха могли да бъдат прилагани в България (например различни пози за раждане, процедури преди раждане, как да преминем през естественото раждане и т.н.).

Функционалностите пък са доста:

1. Възможност бременната да качи в приложението цялата документация, свързана с бременността - снимки от ехограф, изследвания, резултати. Партньорът  й пък има възможност да инсталира дубликат на апликацията на собственото си устройство, за да може да бъде информиран какво се случва с половинката му и също така при евентуална ситуация или някакъв възникнал риск той да има достъп до бърза и адекватна медицинска информация и история, които да предостави на лекуващите лекари. Така вече няма да има извинения от типа: „Ааа, понеже не помня – кога ти беше терминът?“

2. „Брояч“ на контракции и ритници – една функция, която максимално улеснява и успокоява родилката, че държи „под контрол“ случващото се с нея и бебето особено през последните седмици на бременността, а изчерпателната информация за това какво да носите в болницата за раждането ще намерите в раздел „Болнична чанта“ (която е добре да приготвите 2 седмици преди раждането и ако вече си забравяте и името на този етап, тази функционалност ще ви е много полезна!).

3. Развитието на бебето е визуализирано по приятен начин, който позволява на майката да си представи образно колко е голямо то в момента, както  и какво се случва с детето й във всеки етап от развитието му. 

4. За максимално удобство и за да си спестите обикалянето по магазини, в приложението има магазинна част с хиляди продукти както за бременната, така и за новороденото. Само си лежите на дивана и си цъкате спокойно в телефона – кеф!

Приложението е плод на усилията на целия екип на сайта „Майко мила!“, комбинирано с усилията на външни консултанти и специалисти. Освен личния опит на личните бременности на създателките на апликацията, които до излизането на приложението имат общо 4 деца, в момента на създаването третият член на екипа също преминава през период на бременност и отразява всичко актуално.

Стилът на текстовете в апликацията е в познатия дух на "Майко мила!" и всеки от тях има лично отношение и персонален подход, за да може бременната да се чувства "в свои води", казват още създателките.

Повече за апликацията ще разберете сами, когато я свалите за своя Iphone или Android в съответния Store на телефона ви, допълват от екипа.