Лъжа, набеждаване на Европейската комисия и вкарване на България в европейски скандал - в това лидерката на БСП Корнелия Нинова обвини премиера Бойко Борисов. Причината - твърденията на министър-председателя, че ЕК налага глоба от 77 млн. евро на Българския енергиен холдинг, защото правителството не се е съгласило на искане за приватизация на газопреносната мрежа.

Всъщност глобата е заради злоупотреба с монополно положение в периода 2007-2015 г., когато не са били допускани доставчици на газ до газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз". Делото пред ЕК бе заведено от "Овергаз" през 2011 г.

Нинова обяви, че БСП напълно подкрепя тезата на Борисов, че приватизация на енергийни дружества би била заплаха за националната сигурност и затова и левицата е осигурявала подкрепа за действията на правителството по въпросното дело в ЕК, в това число и с гласувания в пленарната зала.

Тя обаче обяви, че при запитване до ЕК дали е искана приватизацията на родни енергийни дружества, от Брюксел е последвал незабавен отговор. Той гласи, че ЕК не е искала приватизация, а е настоявала само за преструктуриране на енергийния бранш и отделяне на газопреносната мрежа от БЕХ. А как да стане това е било оставено напълно в ръцете на правителството. Целта е била да се спрат опциите за незаконосъобразни действия за ограничаване на газовия пазар. 

Това бе и официалната позиция на ЕК от вчера.

"Бойко Борисов, ГЕРБ и управлението вкараха България в европейски скандал. Да критикуваш ЕС не е антиевропейско, а е нормално. Това направи БСП с Истанбулската конвенция, за миграцията, заради двойните стандарти в храните. И е нормално. Но да набеждаваш Европейската комисия, че е искала неща, които тя не е искала, това вече е антиевропейско", обяви Нинова.

По думите й твърденията на Борисов, че е пазил националната сигурност, са лъжа.

Втора лъжа видя в думите му от предния ден, че глобата от 77 млн. евро няма да се плаща от българските граждани, а от държавните дружества - в случая БЕХ и "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", които са под шапката на холдинга.

Нинова обаче попита откъде ще дойдат парите на тези държавни дружества - от кредити, които ще трябва да се плащат от собствени приходи. И настоя, че приходите на тези компании, бидейки държавни, отново идват от гражданите. 

"Правителството не е защитник на националните интереси, а хора - неспособни хора да управляват държавата, икономиката й. И всички ние плащаме за това", обяви лидерката на БСП.

На трибуната да я опровергае се появи председателят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев от ГЕРБ. Той не засегна темата с приватизацията - искана ли е или не, но обяви, че според управляващите България не е нарушила никакви правила, за да получи глоба от Европейската комисия. Затова и има решение на парламента, с което се задължава Министерският съвет да обжалва, ако глоба за монопол на БЕХ бъде присъдена. Което и стана. 

Добрев, разбира се, припомни, че периодът, в който според ЕК е имало нарушения, е 2007-2015 г., а през това време на власт е било и правителство на БСП (до 2009 г. управлява кабинетът "Станишев", а самото дело на "Овергаз" е от 2011 г. - б.р.). Това напомняне дойде въпреки собственото му твърдение, че нарушения всъщност няма.

Депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър добави, че не Борисов, а Нинова лъже, че глобата от 77 млн. евро ще се плаща от българските граждани. Според него парите ще дойдат от приходите на държавните дружества от транзит на газ, износ на електроенергия и неразпределени печалби, а това дали има глоби за плащане или не, не влияе на цените на енергийните ресурси за потребителите, които цени се определят от Комисията за държавно и водно регулиране. И има забрана в ценообразуването да се включват странични разходи.

Утре министърката на енергетиката Теменужка Петкова ще бъде изслушана в ресорната парламентарна комисия за състоянието на свободния пазар на електроенергия и ефекта му върху цените - втори наболял проблем в бранша. Но се очакват въпроси и за глобата за БЕХ.